Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ημερολόγιο 2019



Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην τιμή να προλογίσω τη συλλογική προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας για τη δημιουργία του ημερολογίου του 2019. Δημιουργώντας ένα ημερολόγιο που να αφορά στη σχολική ζωή, ένα «σχολικόν ενθύμιον», αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς πρέπει να προβάλει. 

Μήπως τη νοσταλγία για την παιδική ηλικία, την εμπειρία της σχολικής ζωής, ένα ταξίδι στα περασμένα μέσα από αγαπημένες φωτογραφίες; Μια γιορτή, η παρέα μιας ολόκληρης τάξης, στιγμές όπως φυλακίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό. Το ζωντάνεμα της μνήμης.

Τα κείμενα που επιλέχτηκαν υπηρετούν τον ίδιο σκοπό και θέλουν να φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο τα χρόνια αυτά, τα άγουρα μα σκληρά, και να τα προσεγγίσουν με ευαισθησία και τρυφερότητα.

Ένα ημερολόγιο που αποδεικνύει ότι το παιδικό χαμόγελο μένει αναλλοίωτο μέσα στο χρόνο. Το ίδιο όπως μένουν αναλλοίωτες και οι ανάγκες των παιδιών: η χαρά της συμμετοχής, η προσμονή του παιχνιδιού ή μιας εκδρομής, η ικανοποίηση από την αποδοχή και τον έπαινο. Όλα αποτυπωμένα στο βλέμμα των παιδιών, σε αυτές τις παλιές φωτογραφίες, μαζί με την πίστη στις αξίες που αντιπροσωπεύει το σχολείο και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. 

Ένα ημερολόγιο κειμήλιο, μαρτυρία μιας άλλης εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί, αλλά δε χάθηκε, όσο θα έχουμε τη δυνατότητα να τη θυμόμαστε με αγάπη και να διδασκόμαστε από αυτή. Ιδιαίτερα σήμερα όπου η επίθεση των εφαρμοζόμενων πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού στα κοινωνικά αγαθά οξύνεται και υποβαθμίζονται οι ανθρώπινες αξίες στο βωμό του κέρδους των διεθνών οικονομικών κέντρων, καλούμαστε εμείς οι δάσκαλοι να γίνουμε το κέντρο αναφοράς μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας, αξίες τις οποίες θα πρέπει να μεταδίδουμε καθημερινά στα παιδιά μας.

Αντώνης Κουρσάρης
Πρόεδρος Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου