Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Ομιλία Προέδρου στην Ολομέλεια Προέδρων 24.2.2020

Κουρσάρης Αντώνης

Πρόεδρος ΣΕΠΕ Κέρκυρας, των Παξών και της Ερείκουσας των Διαποντίων Νήσων, όπου πρόσφατα επαναλειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο μετά από 3 χρόνια με 2 μαθητές, γιατί κι εμείς στα Ιόνια νησιά έχουμε τους δικούς μας ακρίτες,

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Είναι σαφές ότι εδώ και 7 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ, με την αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση και συνεχίζοντας τις καταστροφικές πολιτικές όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων,  με την πλήρη εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση, επιφέρει αλλεπάλληλα πλήγματα σε βάρος  των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εκπαιδευτικών αλλά και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Σήμερα λοιπόν οι συνάδελφοι αγωνιούν και περιμένουν από εμάς αποφάσεις για  όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως συζητήσαμε και στη Γενική Συνέλευση της Κέρκυρας, δηλαδή:

  • Την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης
  •  Το αίτημα για κατάργηση του προσοντολογίου για τους διορισμούς και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • Την ανάγκη της πραγματοποίησης άμεσα όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση με ταυτόχρονη δημιουργία όλων των οργανικών θέσεων  για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών
  • Την εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων,
  • Την αμφισβήτηση και κατάργηση των συνδικαλιστών δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Την εγγραφή στον προϋπολογισμό του κονδυλίου για τον διορισμό των 5.250 εκπαιδευτικών, που τώρα απουσιάζει, κοροϊδεύοντας τους συναδέλφους (ίσως και προεκλογικά; )
  • Την εξίσωση δικαιωμάτων μεταξύ αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών
  • Την ουσιαστική ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων
  • Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης
  • Την ανάγκη ανατροπής των αρνητικών, για τη δημόσια εκπαίδευση, ρυθμίσεων που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή, με στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού, που οδήγησε στη δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων σε εκπαιδευτικούς, επιβάρυνση και ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων (όπως π.χ. Μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, κατάργηση του σταθερού δασκάλου-υπεύθυνου του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά, μείωση ωρών σε διδακτικά αντικείμενα χωρίς συνολική αναδιάρθρωση αναλυτικών προγραμμάτων κ.α.).
  • Την ίδια στιγμή, η Υπουργός Παιδείας εξαγγέλλει την κατάτμηση του προγράμματος στα νηπιαγωγεία σε διδακτικά αντικείμενα (σήμερα εισαγωγή Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής, αύριο ίσως γλώσσα, μαθηματικά, θρησκευτικά) καθώς και πολλαπλού βιβλίου στο νηπιαγωγείο καταπατώντας  τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας  του, στο πλαίσιο του ανθρωπισμού, του ουμανισμού, στο πρότυπο του καθολικού ανθρώπου.
  • Σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται το έδαφος για την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων με point system και την επαναφορά των σχολικών συμβούλων με ρόλο αξιολογητή.Εμείς στον σύλλογό μας έχουμε ήδη αποφασίσει Απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση και συμμετοχή όλων των Συλλόγων ΠΕ στο κοινό κείμενο των 77 έως τώρα Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ. Η ΔΟΕ να πάρει άμεσα απόφαση για απεργία-αποχή.

Συνάδελφοι,
Διανύουμε μια κρίσιμη κατάσταση για την εκπαίδευση και την κοινωνία μας. Η συμμετοχή, η δράση και η αλληλεπίδρασή μας είναι εργαλεία που θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα κίνημα διεκδίκησης, αγώνων και αποτελεσματικότητας.

Συνάδελφε, Πρόεδρε, να δέχεσαι την καλοπροαίρετη κριτική, η λευκή σημαία που φαίνεται να έχει σηκώσει η ηγεσία της ΔΟΕ υπονομεύει κάθε αγωνιστική προοπτική, εκφυλίζει την απεργιακή δράση με τρίωρες διευκολυντικές ή οχυρώνεται πίσω από τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ!

Η σημερινή ολομέλεια -για ακόμα μια φορά- δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Απαιτείται, συνάδελφοι του ΔΣ της ΔΟΕ, πρέπει τώρα να στηρίξετε τις προτάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για κινητοποιήσεις.

Στην εφ’ όλης της ύλης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα μία πρέπει να είναι η απάντηση της ΔΟΕ:
ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου