Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη και διευκρινίσεις ως προς τα βήματα υλοποίησης της απόφασης για Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

 

Κέρκυρα, 17 - 02 – 2021

Αρ. Πρωτ.: 17/21

ΠΡΟΣ: Μέλη του Συλλόγου

Θέμα: Ενημέρωση και διευκρινίσεις ως προς τα βήματα υλοποίησης της απόφασης για Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας, καλεί όλους τους συναδέλφους όλων των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της ΔΠΕ Κέρκυρας την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, στις 18:00 σε διαδικτυακή σύσκεψη στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://us02web.zoom.us/s/89547944947?pwd=MnJ6VzFpUi9QNzd0YTR6QUIyMW9WZz09#success,

και παραθέτει κωδικοποιημένα διευκρινίσεις, επισημάνσεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την Απεργία-Αποχή του Κλάδου από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο 4692/2020 καθώς και από την Υπουργική Απόφαση «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο».

Διευκρινίσεις:

·         Η Απεργία-Αποχή αποτελεί μια νόμιμη και συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

·         H Απεργία-Αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.).

·         Η Απεργία-Αποχή εφαρμόζεται και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Δεν προκύπτει οικονομική επίπτωση για τους συμμετέχοντες.

·         Πέρα από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ απόφαση για Απεργία-Αποχή έχει λάβει και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ, δηλαδή η ομοσπονδία ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Ωστόσο η συμμετοχή τους στην Απεργία-Αποχή επικυρώνεται σε διαφορετικό έντυπο, το οποίο θα σταλεί από την Ομοσπονδία τους.

·         Η δήλωση συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή συμπληρώνεται σε ειδικό έντυπο (που επισυνάπτεται στο τέλος του εγγράφου). Στο ίδιο έντυπο υπογράφουν διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του συλλόγου διδασκόντων.

·         Η δήλωση αυτή στο ειδικό έντυπο καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Αναλυτικότερα τα βήματα-ενέργειες που πρέπει να γίνουν:

Ø  Στις 8 Φεβρουαρίου 2021 επιδόθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και στο Ελληνικό Δημόσιο εξώδικη γνωστοποίηση της απεργίας-αποχής, δηλώνοντας, έτσι, επίσημα την κήρυξή της.

Ø  Με βάση αυτό οι συνάδελφοι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/ες, πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δηλώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και ότι δεν συμμετέχουν σε καμία αξιολογική διαδικασία.

 Ø Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί-μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων δηλώνουν, πριν την έναρξη της διαδικασίας της ειδικής συνεδρίασης, ότι συμμετέχουν στην απεργία-αποχή. Μ’ αυτό τον τρόπο προκύπτει αδυναμία πραγματοποίησης της Ειδικής Συνεδρίασης ελλείψει απαρτίας λόγω συμμετοχής της πλειοψηφίας ή του συνόλου των εκπαιδευτικών στην νομίμως κηρυγμένη απεργία αποχή της ΔΟΕ.

Περαιτέρω επισημάνσεις επί της διαδικασίας των ειδικών συνεδριάσεων:

  • Με βάση το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο, πρέπει οι παρόντες να είναι περισσότεροι από τους απόντες.
  • Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην απεργία-αποχή θεωρούνται απόντες, με αποτέλεσμα στην έναρξη της συνεδρίασης να τίθεται θέμα απαρτίας του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • Αν ο Διευθυντής επιμείνει στην καταγραφή πρακτικού στο βιβλίο πρακτικών, παρά την έλλειψη απαρτίας, τότε οι συνάδελφοι υποβάλλουν εκ νέου τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία- αποχή, ζητούν την καταχώρηση της και αποχωρούν από τη διαδικασία.
  • Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.).

Σημείωση: Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας, στο πλαίσιο της συλλογικής και συντεταγμένης μάχης, θα συγκεντρώνει ηλεκτρονικά μια απλή δήλωση-έντυπο του σχολείου σχετικά με την απόφαση της απεργίας αποχής. Το έντυπο αυτό επισυνάπτεται. Η δήλωση-έντυπο να αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του συλλόγου μας: sepekerkyras@gmail.com

Τη μάχη θα τη δώσουμε οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά και μαχητικά.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή.

 

Σχέδιο δήλωσης για την απεργία αποχή από την αξιολόγηση 2021:

ΔΗΛΩΣΗ

Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή που έχει προκηρύξει η Δ.Ο.Ε., από κάθε ενέργεια που συνδέεται με το σύστημα αξιολόγησης, το οποίο προωθείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την υπ’ αρ. 6603/ΓΔ4/20-1-2021 απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο»  (Φ.Ε.Κ. Β 140/20-1-2021) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 35 του ν. 4692/2020 «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» (Α΄ 111).

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου