Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Για τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών

Αναφορικά με το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης της αναδρομικής χορήγησης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας σας γνωρίζουμε ότι: 

Οι λιγότερο από δέκα αποφάσεις δικαίωσης των συναδέλφων που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι σε πολύ χαμηλό δικαστικό βαθμό, δηλ. δεν έχουν εξεταστεί σε δευτεροβάθμια όργανα της δικαιοσύνης. Εκκρεμεί ήδη μια πρωτόδικη απόφαση υπαλλήλων (Δικαστικοί Ναυπλίου), που δικαιώθηκαν πρωτόδικα και εξετάζεται τώρα η έφεση του δημοσίου κατά της απόφασης αυτής. Το θέμα έχει συζητηθεί στο ΣτΕ και αναμένεται η έκδοση απόφασης, η οποία θα είναι οριστική και αμετάκλητη και θα ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Είναι πιθανό κάποιοι δημόσιοι (ή δημοτικοί) υπάλληλοι που δικαιώθηκαν πρωτόδικα να πάρουν τα χρήματά τους αναδρομικά, αν δεν ασκηθεί έφεση. Η περίπτωση αυτή υπάρχει στους Δήμους οι οποίοι έχουν πλέον το δικαίωμα να μην κινηθούν κατά των πρωτόδικών αποφάσεων και ενδεχομένως για ευνόητους λόγους να μην ασκήσουν εφέσεις στις αποφάσεις. Στο δημόσιο, όμως, (φυσικά και στην εκπαίδευση) η έφεση είναι υποχρεωτική μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από το ΣτΕ ή τον Άρειο Πάγο. 

Τα δώρα και το επίδομα έχουν περικοπεί με τους νόμους 3833 και 3845 του 2010 και έχουν καταργηθεί οριστικά με το Ν4093 του 2012 (μεσοπρόθεσμο). Οι αποφάσεις των δικαστηρίων και του ΣτΕ αναφέρονται στον τελευταίο μόνο νόμο. 

Η ισχύς της αναδρομικότητας (χρόνος δηλαδή που δεν παραγράφονται οι αξιώσεις μας) για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους είναι για 2 χρόνια. 

Επομένως, εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι η υποβολή μιας απλής αίτησης μη παραγραφής στη Διεύθυνση Π.Ε Κέρκυρας, η οποία γίνεται ατομικά (με τη χορήγηση αρ. πρωτοκόλλου), ενώ μπορούν να υποβληθούν συνολικά από κάθε σχολική μονάδα (πάντα με αριθμό πρωτοκόλλου) . 

Η αίτηση μη παραγραφής μας καλύπτει για 6 μήνες, διάστημα που θα έχουν βγει αποφάσεις και θα ξέρουμε αν και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε.

Σας στέλνουμε υπόδειγμα αίτησης για διευκόλυνσή σας.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Του/της ………………………………………………………. του ……………………………….., ΑΜ……………, κατοίκου …………………………………. εκπαιδευτικού ΠΕ…. του Δημοτικού Σχολείου / Νηπιαγωγείου ……………………………...
_________
Με την παρούσα αίτηση ζητώ να μου καταβληθούν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, για το χρονικό διάστημα 2013-2018, λόγω του ότι καταργήθηκαν αντισυνταγματικώς με τις διατάξεις των Ν.4093/2012 και Ν.4354/2015, επιφυλασσόμενος/η για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου.
Κέρκυρα ……………..2018
Ο αιτών / η αιτούσα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου