Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ


ΣΕΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 2/4/2018, πραγματοποιήθηκε, συνάντηση του Δημάρχου Κέρκυρας με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Κέρκυρας, με θέμα την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και στην Κέρκυρα από τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Με το ν. 4521 ΦΕΚ 38 /2 -3-2018 θεσμοθετείται η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων α’ και β’ ηλικίας αποκλειστικά στο Νηπιαγωγείο. Με γνώμονα την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών του κερκυραϊκού λαού και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των προνηπίων του Νομού, υπήρξε συμφωνία να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε τα προνήπια να ενταχθούν από φέτος στο δημόσιο  νηπιαγωγείο. 

Ο χώρος «δράσης» για ένα παιδί 4 ετών είναι το νηπιαγωγείο, καθώς αποτελεί  το θεμέλιο της παιδείας και η ανάγκη φοίτησης σε αυτό είναι επιτακτική. Είναι ένα σχολείο αγωγής και ανάπτυξης ικανοτήτων, οι οποίες πρέπει να καλλιεργηθούν στο παιδί στην ηλικία 4 - 6 ετών, διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να αναπτυχθούν.

Είναι γεγονός, το οποίο προκύπτει μέσα από έρευνες, πως ένα παιδί που εντάσσεται στα  4 χρόνια του στο νηπιαγωγείο,  προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει  τη διαφορά με τα παιδιά που  φοιτούν για δυο χρόνια. 

Αυτό συμβαίνει διότι:
·         Επωφελείται νωρίτερα από την εμπλοκή του σε κοινωνικοποιητικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του νηπιαγωγείου.
·         Καλλιεργείται στον κατάλληλο χρόνο και χωρίς καθυστέρηση η αντίληψη και η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών.
·         Η συγκρότηση της σκέψης του και η άσκηση της προσοχής του καλλιεργούνται συστηματικά και οργανωμένα για μεγαλύτερο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό. 
·         Στον παιδικό σταθμό δεν έχει την ευκαιρία να συγχρωτίζεται και να αλληλεπιδρά με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας κερδίζοντας νοητικά και συναισθηματικά από αυτήν την επικοινωνία.
·         Στο Νηπιαγωγείο το παιδί  εμπλέκεται σε εκπαιδευτικές διαδικασίες σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του δημόσιου νηπιαγωγείου (ΑΠΠΣ-ΔΕΠΣ) συνθήκη η οποία λείπει από τη φοίτηση στον Παιδικό σταθμό.
·         Με την υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο εξασφαλίζεται η ομοιόμορφη γλωσσική ανάπτυξη και προωθείται η αποκατάσταση των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Με τη γνώση όλων των παραπάνω τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας καλούν του γονείς να φροντίσουν να εγγράψουν τα παιδιά τους, που συμπληρώνουν τα τέσσερα, στο νηπιαγωγείο. 

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στα δημόσια νηπιαγωγεία του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου