Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Για το ωράριο των νηπιαγωγών

 


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ:

Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

 

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας και η εκπαιδευτική κοινότητα της Π. Ε. με οργή πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΑΙΘ για μια ακόμη αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών, σύμφωνα με την νέα Υπουργική απόφαση: «Τροποποίηση ώρας αποχώρησης νηπιαγωγείου» (Αρ.Φ7/3625/Δ1).  Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας λαμβάνοντας υπόψη του:

 

1.      Το γεγονός ότι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών αυξάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια άλλοτε κατά ένα τέταρτο, άλλοτε κατά μισή ώρα και με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική  ώρα/μέρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν έφτασε η λήξη του πρωινού ωραρίου στη 1μ.μ. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών και έχουν μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο από όλους. Στις περιπτώσεις που ασκούν και διοικητικά καθήκοντα μάλιστα, το πραγματικό εργασιακό ωράριό τους ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες.

2.      Τη διαχρονική θέση του Συλλόγου μας για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών: να υπολογίζεται όλος ο χρόνος παραμονής των νηπιαγωγών με τα νήπια ως χρόνος διδακτικός και επειδή υπάρχει καθημερινή εφημερία να υπολογίζονται και τα διαλείμματα ως διδακτικός και συνολικός εργασιακός χρόνος στη βάση της εξίσωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών με τους δασκάλους. Επίσης, σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται, ο υπερωριακός χρόνος εργασίας να αμείβεται ως υπερωρία και να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

3.      Οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:

• Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων

• Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών

• Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κα) και φυσικά με βάση την ασφάλεια των παιδιών

• Τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

4.      Το γεγονός ότι η νέα αυτή εγκύκλιος, παρότι επικαλείται διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19, όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία αλλά αντίθετα, με την ταυτόχρονη σχεδόν λήξη ωραρίου που θεσμοθετεί σε Δημοτικά Σχολεία (1.15) και Νηπιαγωγεία (1.10), αυξάνει τον συνωστισμό γονιών και παιδιών, εκμηδενίζοντας την χρονική απόσταση της αποχώρησής τους. Ο στόχος είναι να φανεί στην κοινωνία ότι οι νηπιαγωγοί θα αντιδράσουν για 10 λεπτά την ημέρα και να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός έτσι ώστε να απαξιωθεί ο αγώνας που θα δώσουμε ξανά ενάντια στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος της εκπαίδευσης. Όλες οι αλλαγές που έρχονται περιγράφονται αναλυτικά στη νεοφιλελεύθερη έκθεση Πισσαρίδη.

 

Συνάδελφοι/ισσες,

 

Η απαράδεκτη αυτή εγκύκλιος για την αύξηση του ωραρίου του Νηπιαγωγείου έρχεται ως συμπλήρωμα στο χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών και μαθητ(ρι)ών άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Το Υ.ΠΑΙ.Θ., η κυβέρνηση και οι Δήμοι  αρνούνται πεισματικά να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ για τη δημόσια παιδεία (όπως και τη δημόσια υγεία) και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων (ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις προσωπικού, τακτικά δωρεάν τεστ κ.ά.).

 

Απέναντι στη συνεχιζόμενη και συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας, καλεί τα μέλη του Συλλόγου μας να συμμετέχουν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών σωματείων και της Ένωσης Γονέων

την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, 2μ.μ., στο Μαράσλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου