Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Σχέδια πρακτικών

 

Κέρκυρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020

Α.Π.: 306

Προς: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

                                                                                   

Απέναντι στις ανεπάρκειες του ΥΠΑΘ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!!! Θωρακίζουμε τους συλλόγους διδασκόντων!

 

Συνάδελφοι, η σχολική χρονιά αρχίζει με ελλείψεις και παλινωδίες από τη μεριά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ. Οι σύλλογοι διδασκόντων περίμεναν ως την Παρασκευή 11/9/2020, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τον αγιασμό, για να λυθούν τα αμέτρητα προβλήματα που υπάρχουν με το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!!!   Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ  εδώ και 6 μήνες είχαν μια δουλειά να κάνουν: « Να ανοίξουν τα σχολεία με τους κατάλληλους όρους και τις  προϋποθέσεις που επιτάσσει η πανδημία του Covid 19 απέτυχαν!!!» Εμείς θα μείνουμε αμέτοχοι και θα παίξουμε το ρόλο  για τον οποίο μας έχει προορίσει το ΥΠΑΙΘ , δηλαδή το ρόλο το αποδιοπομπαίου τράγου; Όχι συνάδελφοι!!! Προστατευόμαστε,  καταγράφουμε τα προβλήματα και απαιτούμε απαντήσεις από τη διοίκηση, που είναι και η μόνη υπεύθυνη να τις δώσει! Δεν θα χρεωθούμε εμείς τις ανεπάρκειες και τις πολιτικές επιλογές ενός συστήματος που ψάχνει ενόχους στους εκπαιδευτικούς! Δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα προτείνουν αντίστοιχα πρακτικά στους συλλόγους διδασκόντων. 

 Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να καταγράψουν σε πρακτικά συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων τα ζητήματα και να μην χρεωθούν τις ανεπάρκειες του συστήματος! Οι αποφάσεις των συνεδριάσεων θα πρέπει να κοινοποιηθούν άμεσα στη Διεύθυνση Π.Ε. Κέρκυρας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και στον ΣΕΠΕ Κέρκυρας. Στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας με τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης στο Μαράσλειο μας γνωστοποιήθηκε ότι:

1.      Οι συμβάσεις καθαριστριών μειωμένου ωραρίου θα μετατραπούν -για όσες καθαρίστριες το επιθυμούν- σε πλήρους ωραρίου.

2.      Θα δοθεί η δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης στις καθαρίστριες πλήρους ωραρίου.

3.      Μέχρι την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, τα σχολεία θα λειτουργούν για όσες ώρες βρίσκεται στο σχολείο  το προσωπικό καθαριότητας.

 

 

Παραθέτουμε τα σχέδια πρακτικών

 

Πρακτικά και ενέργειες για την υγιεινή και ασφάλεια

 

 Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τις/τους διευθυντ(ρι)ες και προϊσταμένες/ους: 

-Να καταγράψουν πώς καλύπτεται το σχολείο με καθαρίστρια-ή και αν καλύπτει όλη τη λειτουργία του σχολείου – δεδομένου ότι οι προσλήψεις καθαριστριών μειώθηκαν και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να μοιράζονται σε περισσότερες σχολικές μονάδες.

- Να στείλουν άμεσα τις αποφάσεις των συνεδριάσεων στη Διεύθυνση Π.Ε. Κέρκυρας, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και στον ΣΕΠΕ Κέρκυρας.

-Να στείλουν έγγραφο στο Τμήμα Παιδείας των Δήμων περιγράφοντας τις επιπλέον ανάγκες τους σε προσωπικό καθαριότητας.

-Να ενημερώσουν τον σύλλογο γονέων για τα αιτήματα και τις ανάγκες για την ασφαλή και εκπαιδευτικά αποτελεσματικότερη λειτουργία για να διεκδικήσουμε από κοινού την κάλυψη όλων των αναγκών του σχολείου.

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και μέσα στην πίεση των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών (covid 19), ο σύλλογος διδασκόντων του …… Δ.Σ. ………….., στη συνεδρίαση της ….ης  Σεπτεμβρίου 2020, αποφασίσαμε να σας γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την καθαριότητα.

Το σχολείο μας είναι ολοήμερο και λειτουργεί από τις 7.00/8.00 μέχρι τις 13.15/16.00 Η μοναδική καθαρίστρια εργάζεται σε μας 6 ώρες και 15 λεπτά /3 ώρες και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Άρα το σχολείο μας είναι ανέτοιμο να λειτουργήσει κανονικά με τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες και το πρωτόκολλο καθαριότητας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση λύση του προβλήματος μας λόγων των υγειονομικών αναγκών και σας καθιστούμε υπευθύνους για οτιδήποτε προκύψει στο σχολείο μας σε θέματα ελλιπούς καθαριότητάς του.

Ο σύλλογος διδασκόντων του …..Δ.Σ. ……………………………………

 

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

 

Αριθμός πράξης 1/10-9-2020

 

του Συλλόγου Διδασκόντων του …….. Νηπιαγωγείου ……………..

 

Θέμα: Μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας για τον SARS–CoV-2 (COVID-19) με βάση σχετικές εγκυκλίους του  Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ . Ερωτήματα.

 

 

Σήμερα ημέρα ………. / 9 /2020 και ώρα ……. συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του …………. Νηπιαγωγείου ……………………… για να συζητήσει το παραπάνω θέμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί:

1.    …………………………………………., Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου,

2.     …………………………………………, Νηπιαγωγός

3.    ………………………………………….., Νηπιαγωγός

4.    …………………………………………., Νηπιαγωγός

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου, αφού μελέτησε τις σχετικές εγκυκλίους συζήτησε διεξοδικά σχετικά με τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου και έχοντας υπόψη τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020 -2021» Φ.7/118216 /Δ1 αποφασίζει: «Για κάθε θέμα που παρουσιάζεται στα σχολεία και δεν επιλύεται σύμφωνα με τα όσα προαναφέρθηκαν, ενημερώνεται άμεσα ο/η Περιφερειακός/κή Διευθυντής/ντρια Π.&Δ.Ε., από τους αρμόδιους Συντονιστές/στριες Εκπαιδευτικού Έργου και τους Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι και δίνουν σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του. Τα οριζόμενα της παρούσας ισχύουν κατά το μέρος που δεν ρυθμίζουν αντίθετα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19»

        Επίσης ο Σύλλογος διαδασκόντων ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ να απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα στη  Διεύθυνση  Π. Ε. Κέρκυρας  αναμένοντας οδηγίες:

1.    Στις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για τα Νηπιαγωγεία  αναφέρεται: «Συνεπώς, η συχνή, καθημερινή και συστηματική καθαριότητα και εφαρμογή απολυμαντικών στις επιφάνειες και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων κρίνεται κομβικής σημασίας για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Όπως ήδη γνωρίζετε το ολοήμερο σχολάει στις 16:00 μ.μ. αλλά η καθαρίστρια θα είναι από τις  ……..έως τις………

Ποιος  είναι ο ακριβής τρόπος εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία, «καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες», όταν στο νηπιαγωγείο  μας  δεν υπάρχει  καθαριστής/-ια καθόλη τη διάρκεια ανάπτυξης του προγράμματος;

 

2.    Σύμφωνα με την οδηγία του ΕΟΔΥ: «Τα παιδιά θα παραλαμβάνονται από συγκεκριμένο μέλος του προσωπικού πριν την είσοδο στο χώρο του Νηπιαγωγείου και θα οδηγούνται στην αίθουσα». Η παραλαβή των μαθητών επιφορτίζεται από μια άλλη οδηγία που ορίζει ότι: «Το προσωπικό που υποδέχεται τα παιδιά, πριν την είσοδο στο χώρο υποβάλλει ερωτήσεις για να επιβεβαιώσει την απουσία πυρετού ή/και άλλων συμπτωμάτων και εκτιμά αδρά την υγεία των προσερχόμενων παιδιών, και σε περίπτωση υποψίας προβλήματος συζητά το θέμα με γονέα/κηδεμόνα».

Στο σχολείο μας δεν υπάρχει επιπλέον άτομο στο προσωπικό το οποίο μπορεί να  παραλαμβάνει τα παιδιά, αφού οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται με τα παιδιά τα οποία δε μπορούν  να αφήσουν  χωρίς επίβλεψη.

Πώς θα εφαρμοστεί η Οδηγία του ΕΟΔΥ στην περίπτωσή μας ;

3.    Διαβάζοντας τις σχ. εγκυκλίους και το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα νηπιαγωγεία διαπιστώσαμε πως δε μπορούμε να ερμηνεύσουμε πειστικά, αν συνιστάται ή είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2015 και το 2016 και φοιτούν στα νηπιαγωγεία. Παρακαλούμε για την απάντησή σας  ή για τη διαβίβαση του ερωτήματος στον ΕΟΔΥ και το ΥΠΑΙΘ.

4.    Στο Νηπιαγωγείο μας  δεν έχουν τοποθετηθεί βοηθητικό προσωπικό. Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός για  την ετοιμασία ή /και επιμέλεια του φαγητού στο πρωινό ή στο μεσημεριανό γεύμα, εφόσον δεν υπάρχουν βοηθοί, και πώς θα αφήνει χωρίς επίβλεψη τους μαθητές που θα βρίσκονται στην τάξη;

5.    Στη διαχείριση ύποπτου κρούσματος  αναφέρεται ότι «εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19,  επικοινωνούμε με την οικογένειά του και μεριμνούμε για απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά».

Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια των παιδιών και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αν η /ο Νηπιαγωγός δεν είναι μαζί τους αλλά απασχολείται στη διαχείριση του ύποπτου κρούσματος;

 

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στο σχολείο μας δεν έχουμε χώρο που να μπορεί να διαμορφωθεί ως χώρος απομόνωσης COVID-19. Πού μπορούμε τον ορίσουμε;

 

Τέλος, παρακαλούμε πολύ να δοθούν οδηγίες ως προς τη σίτιση και τη χαλάρωση  των παιδιών, γιατί στο νηπιαγωγείο μας  σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών δε μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Το παρόν πρακτικό συντάχθηκε και αφού διαβάστηκε υπογράφεται ως ακολούθως:

 

 

Η Προϊσταμένη                                                              Οι Νηπιαγωγοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου