Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024


 

Όλες και όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 23 Οκτώβρη 2024 

 Απεργιακή συγκέντρωση στην Κέρκυρα 12:00 στη Διεύθυνση Π.Ε. Κέρκυρας


Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τον κλάδο σε 24ωρη απεργία στις 23 του Οκτώβρη! 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς  από τον μισθό μας! Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€. Η κυβέρνηση έχει καταντήσει τον εκπαιδευτικό «παρία». Και όλα αυτά σε μια εποχή που ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε πλεόνασμα (από τους φόρους μας) πάνω από 4,5 δις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Μας προκαλούν οργή και αγανάκτηση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» 12€ καθαρά από την άνοιξη του 2025. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός  και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ την   εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα.  Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζεται σύγχρονο το «στίβαγμα» 25 και πλέον μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα, τα δεκάδες χιλιάδες κενά να κοστίζουν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κτήρια να είναι ασυντήρητα και χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, μετρώντας καθημερινά περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η κυβέρνηση να δίνει τη χαριστική βολή στις σχολικές μονάδες καταργώντας τις σχολικές επιτροπές, οδηγώντας έτσι τα σχολεία στην οικονομική ασφυξία. Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών και όχι να οδηγούνται στην αναζήτηση χορηγών. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να πάρει πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Αίτημα του κλάδου είναι 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α’ – Β’ τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες.

               ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση». Απαντάμε δυναμικά απέναντι στα πειθαρχικά και τις άδικες διώξεις.

Ο κλάδος μας δίνει σταθερά, με συλλογικότητα   μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, αγώνα για να κρατήσει όρθια τα σχολεία! Να σταθεί δίπλα στους/ις μαθητές/μαθήτριες σε όλα τα επίπεδα (γνωστικά, ψυχοσυναισθηματικά, κλπ), τη στιγμή που η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ όχι μόνο ΔΕ λύνουν ούτε ένα πρόβλημα, αλλά τους εκπαιδευτικούς που δίνουν την ψυχή τους, που καταθέτουν το μεράκι τους, τους οδηγούν σε πειθαρχικά, γιατί συμμετέχουν στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Είναι πραγματικά ΝΤΡΟΠΗ το ΥΠΑΙΘΑ να προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη συλλογική δράση και τη συμμετοχή στην απεργία των εκπαιδευτικών. Όσοι και όσες μορφώνουν και διαπαιδαγωγούν την νέα γενιά χρειάζονται στήριξη και όχι στοχοποίηση.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

απέναντι στην οξυμμένη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προτάσσουμε την οργάνωση  του αγώνα μας για την ικανοποίηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, το έργο και την καθημερινότητα των εκπαιδευτικών. Μόνο ο συλλογικός δρόμος  η ενότητα στον αγώνα η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να έχουμε κατακτήσεις και νίκες, ώστε  να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΟΕ για την προετοιμασία της απεργίας θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις την επόμενη περίοδο, με παρουσία των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ.

 

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ


Για την παράλληλη στήριξη


 Καταγγελία για τα κενά της παράλληλης στήριξης!

Το δικαίωμα στη μάθηση είναι δικαίωμα όλων των μαθητών!

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά στην παράλληλη στήριξη!

Οι ευθύνες του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι τεράστιες και εγκληματικές απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών!

 

Η χρόνια υποχρηματοδότηση της ειδικής αγωγής αποτελεί πρόβλημα το οποίο δεν έχει αντιμετωπισθεί συνολικά και συντονισμένα έως σήμερα, καθώς υπάρχει σταθερή ανεπάρκεια των διατιθέμενων πόρων. Ο περιβόητος «εξορθολογισμός» που προσπάθησε να περάσει ο «ψηφιακός» υπουργός μέσα στο καλοκαίρι ακολουθεί ξεκάθαρα τη λογική ότι η εκπαίδευση των μαθητών κοστίζει και άρα πρέπει να εξοικονομήσουμε πόρους ΚΑΙ από τους λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν στα σχολεία. Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς  από την πρόσληψη σημανιτκά λιγότερων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης που προσλήφθηκαν σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες και τις βεβαιωμένες γνωματεύσεις των ΚΕΔΑΣΥ. Η μη παροχή παράλληλης στήριξης σε μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για τους οποίους υπήρχαν αντίστοιχες διαγνώσεις και εγκεκριμένα αιτήματα από το ΚΕΔΑΣΥ, ή η παροχή του μέτρου σε μερική βάση, καθιστά ανεπαρκή την κάλυψη των αναγκών τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια στη σχολική τους ένταξη και πρόοδο .

Την ίδια στιγμή ο υπουργός δεν διστάζει να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που δε δήλωσαν ενδιαφέρον για πρόσληψη(!) που ακόμα και για αυτό, η ευθύνη βρίσκεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και το υπουργείο, καθώς ο νεοδιόριστος με τα 776€ και ο αναπληρωτής με τα 900€ που θα πληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα του Νοέμβρη, με 500€ ενοίκιο, 80€ «πράσινο ρεύμα» και τουλάχιστον 200€ για μετακίνηση, χωρίς να υπολογίσουμε διατροφή κλπ, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα!!!!

Μαζί με την πολιτική του Υπουργείου, καταγγέλλουμε τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Κέρκυρας που έκανε περικοπές στη ζήτηση της Α΄ φάσης από 180 σε 140 στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού». Τελικά στα δημοτικά σχολεία έφτασαν 85 εκπαιδευτικοί παράλληλης για 180 μαθητές και 37 εκπαιδευτικοί για 47 νήπια. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργήθηκε με τη μη αποστολή οδηγιών στις σχολικές μονάδες για τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στους συλλόγους διδασκόντων.

Στη Β’ φάση οι μηδαμινές προσλήψεις του υπουργείου σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης (στα δημοτικά σχολεία από 76 που ζητήθηκαν, προσελήφθησαν 6 και στα νηπιαγωγεία από 15 μόνο οι 5) δημιουργούν τρομερές ανισότητες σε βάρος των μαθητών και μαθητριών.

Η αντιεπιστημονική, έξω από τα όρια της λογικής, τακτική του υπουργείου και της  Διεύθυνσης Π.Ε. Κέρκυρας, έχει ως αποκλειστικό στόχο να υλοποιήσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα ως το 2060 μέσω των περικοπών θέσεων εργασίας, πλήττει καίρια μια μερίδα μαθητών, και τις οικογένειες τους, οδηγώντας τους για μια ακόμη φορά να καταφύγουν στην ιδιωτική στήριξη, πληρώνοντας από την τσέπη τους για παροχές που όφειλε να προσφέρει δωρεάν το κράτος και εισάγοντας στη δημόσια εκπαίδευση την ανασφάλιστη εργασία.

Δεν θα  το επιτρέψουμε! Όλοι οι μαθητ(ρι)ές μας να πάρουν την εκπαίδευση που δικαιούνται με βάση τις ανάγκες τους. Ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική των περικοπών, οι εκπαιδευτικοί απαντάμε με συλλογικούς αγώνες για τα μορφωτικά δικαιώματα! Απαιτούμε:

·       Προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά ΤΩΡΑ!

·       Ανάρτηση όλων των κενών στην επόμενη φάση προσλήψεων ώστε να αντιστοιχεί ένας/μία εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για ένα παιδί!

·       Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της για όλες τις ανάγκες της με βάση το χρόνο λήψης του πτυχίου και την προϋπηρεσία.

·       Διορισμός όλων των αναπληρωτών και όσων έχουν υπογράψει έστω και μια σύμβαση στο δημόσιο σχολείο.

·       Να ανοίξουν τώρα οι πίνακες.

Δηλώνουμε σε όλους τους γονείς που τα παιδιά τους δικαιούνται παράλληλη στήριξη, πως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κέρκυρας θα είναι στο πλευρό τους για να απαιτήσουμε όλοι μαζί ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και ανθρώπινο Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλους τους μαθητές/ όλες τις μαθήτριες!

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα σε Γ΄ κύκλο προσλήψεων αναπληρωτών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη!

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Yποχρηματοδότηση και κατάργηση των σχολικών επιτροπών οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία των σχολείων

Η υποχρηματοδότηση και  κατάργηση των σχολικών επιτροπών οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία των σχολείων.  Επαρκής κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

Σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και αδυναμίας κάλυψης άμεσων και καθημερινών αναγκών τους βρίσκονται χιλιάδες σχολικές μονάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με νόμο του ΥΠ.ΕΣ. (Κεραμέως) το 2023, κατήργησε τις σχολικές επιτροπές σε Δήμους με κάτω από 100 σχολικές μονάδες. Η κάλυψη των πάγιων αναγκών των σχολικών μονάδων πέρασε απευθείας στους Δήμους, στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής διαχείρισης, ενώ για τρέχουσες ανάγκες ορίστηκε, με εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ., πάγια προκαταβολή στο πόσο των 500€. Μετά τη  συνεχή υποχρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης στον κρατικό προϋπολογισμό και την πολιτική επιλογή της απόσυρσης των ευθυνών της κυβέρνησης από τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης από τη μία και τη  μεταφορά της ευθύνης των λειτουργικών δαπανών, συντήρησης κλπ. στον οποιονδήποτε από την άλλη, δίνεται τώρα και η χαριστική βολή οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες σχολικές μονάδες!

Από την καταληκτική ημερομηνία που είχαν οι διευθυντές/τριες να επιστρέψουν τα χρήματα, που υπήρχαν στα ταμεία τους, και έπειτα, έχει διαμορφωθεί μια τραγική κατάσταση, που καταδεικνύει ότι το περίφημο «επιτελικό κράτος» είναι ένα «πουκάμισο αδειανό», όταν πρόκειται να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πλατιών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε:

Ø  Η πάγια προκαταβολή των 500€ δεν έχει καταβληθεί σε όλους τους Δήμους. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απαγόρευση να αξιοποιείται για κωδικούς που υπάγονται στην κεντρική διαχείριση των Δήμων (π.χ. χαρτί φωτοτυπίας), ενώ ορισμένοι Δήμοι αναγκάζουν τα σχολεία να αγοράζουν ακόμα και τα ξενόγλωσσα βιβλία με αυτό το ποσό.

Ø  Πολλοί Διευθυντές/ντριες αναγκάζονται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, προκειμένου να υπάρξουν τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των σχολείων.

ØΕμφανίζεται το φαινόμενο της «ανταλλακτικής οικονομίας» μεταξύ των σχολικών μονάδων, για παράδειγμα σε είδη υγιεινής και καθαριότητας!!!

Ø  Σε πολλές περιπτώσεις, η διαβόητη «σχολική λίστα», πέρα από το καθιερωμένο χαρτί φωτοτυπικού, εμπλουτίστηκε και με κάθε λογής υλικά καθαριότητας κλπ. !

Ø  Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πλαίσιο της διαχείρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών και ταυτόχρονα οι υπάλληλοι των Δήμων είναι στο σκοτάδι του νέου επιτελικού μπάχαλου της κυβέρνησης της Ν.Δ.!

Ø   

Διακυβεύεται η ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων και αυτό δεν οφείλεται στην «ανικανότητα» της κυβέρνησης, αλλά στην πολιτική της επιλογή να αποτινάξει από πάνω της τα οικονομικά βάρη που αφορούν σε τομείς του κοινωνικού κράτους  τους οποίους θεωρεί περιττό κόστος.

Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι τα σχολεία να επιλέξουν ανάμεσα στην υπολειτουργία, στο να βάλουν οι γονείς ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας εκείνοι και αυτόν τον «λογαριασμό» ή να αρχίσουν να ψάχνουν για χορηγούς και «ευεργέτες». Άλλωστε, υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4692/20 και 4823/21), μέσα από το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θεσμοθετήσει την αναζήτηση πόρων και χορηγών από την ίδια τη σχολική μονάδα και μάλιστα, στο νομοθετικό πλαίσιο της επιλογής στελεχών συνεκτιμάται η ικανότητα του/της Διευθυντή/τριας να βρίσκει “χορηγούς”.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να λύσει επιτέλους το πρόβλημα που γιγάντωσε και να προχωρήσει άμεσα στα εξής:

·       Αναστολή της εφαρμογής του νόμου και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών επιτροπών με παράλληλη διαβούλευση για δημιουργία ενός λειτουργικού και άμεσα εφαρμόσιμου μοντέλου πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2025-2026).

·       Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση για τα σχολεία. Δεν μπορεί το ποσό των ΚΑΠ να παραμένει ίδιο, όταν όλα τα κόστη που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία ακριβαίνουν.

·       Να υπάρξει σαφές θεσμικό πλαίσιο και διαδικασίες, που θα εξασφαλίζουν ότι θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών των σχολικών μονάδων.

·       Να εξασφαλιστούν από το κράτος άμεσα, όλες οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων (π.χ. πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).

·       Να υπάρξει άμεσα πρόγραμμα επισκευών σχολικών κτιρίων και αγοράς νέου εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

Καλούμε του Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να αναδείξουν τα προβλήματα, να ενημερώσουν τους γονείς και να εντείνουν τις διεκδικητικές πρωτοβουλίες προς τους Δήμους.

Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Εσωτερικών να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στηρίζει τους/τις συναδέλφους που διώκει το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστιες ελλείψεις και κενά, που παράγουν μορφωτικά ελλείμματα στους μαθητές μας από την πρώτη μέρα. Το «λουκέτο» σε πάνω από 1.000 τμήματα, οι επιπτώσεις στους μαθητές που αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και σε άλλη σχολική μονάδα, το «στοίβαγμα» σε ακατάλληλες αίθουσες 25 μαθητών, το διαχρονικό πρόβλημα της σχολικής στέγης, τα χιλιάδες κενά σε όλες τις ειδικότητες και την παράλληλη στήριξη, η υποχρηματοδότηση, είναι η καθημερινή πραγματικότητα στα σχολεία, πέρα από την εικονική «κανονικότητα» και την προσπάθεια εξαπάτησης Κυβέρνησης και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη διαρκή οικονομική υποβάθμιση που βιώνουμε χιλιάδες εκπαιδευτικοί (με τους μισθούς των 776 και 950 ευρώ), με τα τεράστια προβλήματα στέγασης (εκπαιδευτικοί που μένουν σε αυτοκίνητα, κάμπινγκ ή σχολεία), τον διπλασιασμό των αιτημάτων εκπαιδευτικών για απογευματινή εργασία και τις περισσότερες από 1.000 παραιτήσεις,  τις μηδενικές αυξήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση (20 ευρώ μικτά...από τον Απρίλη του 2025), προκαλούν οργή και αγανάκτηση.

Την ίδια στιγμή λοιπόν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν έστω και ένα από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική τους, ενεργοποιούν το άρθρο 56 του ν.4823/21 ενάντια στους  εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ένταση του αυταρχισμού και της επίθεσης στα δικαιώματά μας δεν μας εκπλήσσει. Όσο δυσκολεύονται να πείσουν για την πολιτική τους, τόσο εντείνουν τις αυθαιρεσίες και τον εκφοβισμό. Αυτό συμβαίνει με τις πειθαρχικές διώξεις κατά των νεοδιόριστων αλλά και στελεχών εκπαίδευσης που συμμετέχουν στην απεργία αποχή (απόφαση Ολομέλειας Προέδρων 1/4/2024 και 93ης Γ.Σ.). Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις κατά των συλλόγων διδασκόντων  που παλεύουν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων με το επιτυχημένο όπλο των Ενιαίων Κειμένων.

Δεν σιωπούμε – συνεχίζουμε !

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους/τις συναδέλφους να παραμείνουν συσπειρωμένοι στις αποφάσεις του κλάδου. Οι κλήσεις σε πειθαρχικά στοχεύουν, πάνω απ’ όλα, να εκφοβίσουν τους συναδέλφους και όλο τον κλάδο.

Το δικαίωμα των εργαζομένων να συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων τους, να απεργούν, είναι αδιαπραγμάτευτο και συνταγματικά καταχωρημένο. Η απεργία – αποχή από την «ατομική αξιολόγηση» που κηρύχθηκε στις 2  Απριλίου του 2024 είναι σε ισχύ.

Υπερασπιζόμαστε και στηρίζουμε τους συναδέλφους μας που παραπέμπονται.  Η Δ.Ο.Ε. στηρίζει τους διωκόμενους σε κάθε φάση της διαδικασίας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των παραπομπών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε καλεί τους Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις – διαμαρτυρίες στις ΔΙ.ΠΕ., ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε θα εκδώσει ενημερωτικό σημείωμα με τη βοήθεια της νομικής συμβούλου για τις διαδικασίες των πειθαρχικών και τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην πορεία και θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με την παρουσία της.

Η πιο μεγάλη «ασπίδα» στον αγώνα  που δίνουμε είναι να δυναμώσει η συμμετοχή, η μαζικότητα στις Γ.Σ. και να κλιμακωθεί απεργιακά ο αγώνας μας για όλα τα επείγοντα και πολύ σοβαρά προβλήματα. Έτσι θα δημιουργηθεί η συλλογική ασπίδα αλληλεγγύης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις διώξεις.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Να αποσύρει η κυβέρνηση τη διάταξη που καταργεί το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στις διαδικασίες Κινητικότητας του Δημοσίου!

Με το άρθρο 57 του νόμου  του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, επιχειρεί να καταργήσει το μέχρι τώρα κατοχυρωμένο δικαίωμα των εκπαιδευτικών, να αξιοποιούν τις διαδικασίες της κινητικότητας και με εκούσιο τρόπο να μπορούν να ζητούν απόσπαση ή μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Εξαιρούνται, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί  από το πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Σύστηματος Κινητικότητας (Ε.Σ.Κ.).  Η διάταξη βάλλει συναδέλφους/ισσες  που είναι ήδη αποσπασμένοι/ες, επί σειρά ετών, σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και διαθέτουν γνώση, πολύτιμη εμπειρία σε διοικητικά  θέματα  αλλά και άλλους που πιθανά επιθυμούν να συνεχίσουν την προσφορά τους ως μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι στερώντας από πολλές υπηρεσίες  τη δυνατότητα στελέχωσής τους με μόνιμο, έμπειρο και ήδη καταρτισμένο προσωπικό.

Η διαδικασία αυτή μέχρι και σήμερα τελούσε υπό έγκριση των Κ.Υ.Σ.Π.Ε. & Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.  

Η στόχευση της κυβέρνησης να περιστείλει άλλο ένα ακόμα δικαίωμα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, και δη των εκπαιδευτικών,   αποκαλύπτεται και από την ίδια την αιτιολογική έκθεση: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα".

               Αν η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ας ικανοποιήσουν το χρόνιο αίτημα του οργανωμένου κινήματος των εκπαιδευτικών, για συνολική κάλυψή τους με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών και όχι με το γνωστό πρόσχημα του «εξορθολογισμού», να καταφεύγουν σε αυταρχικές και τιμωρητικές πρακτικές, στερώντας από τους/τις συναδέλφους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα συμμετοχής στην κινητικότητα του δημοσίου. Μια τέτοια πρακτική                             της κυβέρνησης, του ΥΠ.ΕΣ. και του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., δεν μπορεί να είναι ανεκτή από τον κλάδο.

               Το ΔΣ της ΔΟΕ, απαιτεί εδώ και τώρα να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη και να σταματήσει η κυβέρνηση το γαϊτανάκι αποψίλωσης των δικαιωμάτων μας!

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Κήρυξη στάσεων εργασίας μίας (1) ώρας Οκτωβρίου

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει  στάσεις εργασίας μίας (1) ώρας, σε καθημερινή βάση, από την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024 μέχρι και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, καθ’ όλη  τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, της οποίας μπορούν να κάνουν χρήση οι συνάδελφοι στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η χρήση περισσότερων ωρών, συμπληρωματικά, καλούνται οι Σ.Ε.Π.Ε. να το αποφασίζουν ώστε να καλύπτονται πλήρως οι συνάδελφοι.