Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΔΟΕ: Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων. Παραμένουμε σε εγρήγορση.

Δέσμευση της Υφυπουργού Παιδείας Ι. Λυτρίβη ότι δεν υπάρχει πρόθεση του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. για προσλήψεις καθηγητών στα δημοτικά σχολεία στις θέσεις δασκάλων. Παραμένουμε σε εγρήγορση.

 

               Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή, το οποίο φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, ο οποίος ζήτησε στην ουσία την κατάργηση του κλάδου των δασκάλων και τη «ρευστοποίησή» του σε άλλες ειδικότητες στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία (και κατ’ επέκταση και στα δημόσια), το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του προέδρου του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής (στις 22/7), κατήγγειλε το γεγονός και απαίτησε από την ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.  να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης στην επιτροπή, Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. – και Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. ξεκαθαρίσαμε ότι θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε παρόμοιο σχέδιο.

               Η Υφυπουργός Παιδείας Ι. Λυτρίβη, η οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητά για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην τοποθέτησή της στην επιτροπή, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και όλα τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση θα συζητηθούν σε ξεχωριστό νομοσχέδιο». Απαιτούμε να πάρει θέση  και ο Υπουργός Παιδείας.

               Γνωρίζουμε καλά ότι όπου υπάρχει «καπνός υπάρχει και φωτιά» και τέτοια ή παρόμοια σενάρια είναι πιθανόν να επανέλθουν στο μέλλον ως απαίτηση των σχολαρχών, οπότε παραμένουμε σε εγρήγορση.

               Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός της πολιτείας είναι ανεπίτρεπτο να οργανώνεται με βάση τον καιροσκοπισμό των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων που συνδέουν τη μόρφωση των μαθητών/τριών με τα επιχειρησιακά τους κέρδη.

               Δεν θα επιτρέψουμε να βρουν πεδίο εφαρμογής τέτοια ακραία αντιεπιστημονικά, αντιπαιδαγωγικά σχέδια που σκοπό έχουν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία και τον ρόλο του δημοτικού σχολείου και τον αναντικατάστατο ρόλο του/της δασκάλου/ας.

               Οι απόψεις του προέδρου των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, είναι ξεκάθαρα αντιεπιστημονικές. Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Δημήτρης Χαραλάμπους στην άποψή του για το ζήτημα, στο ίδιο άρθρο, «το γεγονός ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στον κάθε δάσκαλο ή δασκάλα αντιστοιχεί η ευθύνη μιας σχολικής τάξης, στηρίζεται στην επιστημονικά θεμελιωμένη θέση ότι τα παιδιά, μέχρι περίπου και το δωδέκατο έτος της ηλικίας τους, έχουν την ψυχολογική ανάγκη να προσκολλώνται σε σταθερά πρόσωπα αναφοράς, κατά το πρότυπο της οικογένειας, ώστε να εξασφαλίζουν το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας. Προτεραιότητά της είναι η παιδαγωγική σχέση και η ολιστική προσέγγιση της γνώσης και όχι η εξειδίκευση και η εμβάθυνση. Καθόλου τυχαία, ο πυρήνας των προγραμμάτων σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων είναι οι επιστήμες της αγωγής…» ενώ στις λεγόμενες «καθηγητικές σχολές» η ύπαρξη αυτού του κύκλου μαθημάτων είναι αναιμική.»

               Σε σχέση με την έλλειψη εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, ας μην κάνουν οι ιδιοκτήτες ότι δεν καταλαβαίνουν. Η επιλογή των εκπαιδευτικών να παραιτούνται μαζικά από τα ιδιωτικά σχολεία, όταν έρχεται η πρόσληψή τους ως αναπληρωτές ή και νωρίτερα σε πολλές περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα του ασφυκτικού, αντεργατικού πλαισίου που οδηγεί σε πλήρη καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Δε φεύγουν από κάποιον εργασιακό παράδεισο. Στην ουσία οι σχολάρχες δεν ψάχνουν εκπαιδευτικούς, αλλά φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Είναι υποκριτική η έλλειψη δασκάλων που επικαλούνται. Πάνω από 1000 είναι οι δάσκαλοι-ες πρωτοβάθμιας και πάνω από 10.000 οι νηπιαγωγοί από τους πίνακες που δεν έχουν προσληφθεί τη σχολική χρονιά 23-24. Επίσης, αν λάβουμε υπόψη τους εισακτέους των ετών 2018-19 και 2019-20 που τώρα είναι απόφοιτοι, πάνω από 3.900 δάσκαλοι-ες και πάνω από 3.400 νηπιαγωγοί δεν έχουν μπει στους πίνακες των αναπληρωτών, λόγω του ότι οι πίνακες είναι «κλειστοί» και θα ανοίξουν ξανά το 2025.

               Η λύση στα προβλήματα των εκπαιδευτικών, είτε εργάζονται στην ιδιωτική είτε στη δημόσια εκπαίδευση, δεν είναι η ρευστοποίηση των επιστημονικών αντικειμένων.  Η λύση είναι να καταργηθούν όλα τα τελευταία νομοθετήματα που έχουν ρίξει όποια τελευταία δίχτυα προστασίας των δικαιωμάτων  υπήρχαν στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι οι αυξήσεις στους μισθούς μας, η επαναφορά 13ου και 14ου, η υπογραφή ΣΣΕ, η στήριξη του εκπαιδευτικού – παιδαγωγικού μας έργου με όλα όσα προτείνει και διεκδικεί ο Κλάδος.

               Οποιαδήποτε απόπειρα του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να υιοθετήσει αυτές τις αστήρικτες παιδαγωγικά απόψεις  θα βρει τον κλάδο των χιλιάδων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας απέναντί της.


 

ΔΟΕ: Τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για ακύρωση των πράξεων ανάκλησης της μονιμοποίησης νεοδιόριστων στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για ακύρωση των πράξεων ανάκλησης της μονιμοποίησης νεοδιόριστων στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι, 

               όπως ήδη έχει ενημερώσει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με ανακοίνωσή του από τις 24/7/2024, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφασή του με αριθμό 1510/2024, ακυρώνει την Φ.10.1 /1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της ΔΙ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής, με την οποία ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων που είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

               Η θετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α, που επιχείρησαν να θέσουν σε ομηρεία χιλιάδες νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Η συγκεκριμένη απόφαση επιβάλλει την άμεση μονιμοποίηση, αναδρομικά, όλων όσων έχουν δικαιωθεί δικαστικά, δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο και για τους/τις υπόλοιπους/ες συναδέλφους/ισσες.

               Με βάση τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τα όσα παρουσίασε και ανέλυσε η νομική σύμβουλος στη συνεδρίαση της Τρίτης 30/7 καθώς και τα νέα δεδομένα, καθορίζει συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης, με στόχο αυτή, μέσω της μέγιστης δυνατής πίεσης προς το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και τις ΔΙ.ΠΕ., να εφαρμοστεί ενιαία και πανελλαδικά. Είναι σημαντικό ο Κλάδος να κινηθεί οργανωμένα, συλλογικά και συντεταγμένα.

-         Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., έχει κοινοποιήσει την καθαρογραμμένη απόφαση του δικαστηρίου στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α και στην ΔΙ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής ζητώντας την άμεση εφαρμογή της.

-         Τις αμέσως επόμενες μέρες θα σταλεί αντίστοιχο έγγραφο προς όλες τις ΔΙ.Π.Ε. για την γνωστοποίηση της απόφασης με αίτημα, επίσης, την άμεση εφαρμογή της.

-         Ταυτόχρονα, απευθυνόμαστε συλλογικά προς όλες τις ΔΙ.ΠΕ. πανελλαδικά, με αίτηση των νεοδιόριστων, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εν λόγω συλλογική κίνηση, την οποία θα ετοιμάσει η Δ.Ο.Ε.  για την άμεση υλοποίηση της απόφασης.

-         Η συλλογική αίτηση προς τις Διευθύνσεις θα πρέπει να είναι ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2020 και ξεχωριστή για τους νεοδιόριστους του 2021 και στην πορεία και για του 2022, που κλείνουν την διετία στα τέλη του Αυγούστου, διότι για την πρώτη περίπτωση (διορισθέντες 2020) υπάρχει σαφής δικαστική απόφαση ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει αίτημα, που εδράζεται πολιτικά στην υποχρέωση της πολιτείας να άρει το καθεστώς ομηρείας, στο οποίο έχει θέσει το σύνολο των νεοδιόριστων, αντιλαμβανόμενη το ισχυρό μήνυμα της αντίθεσης του κλάδου . 

-         Οι συλλογικές αιτήσεις είναι απολύτως απαραίτητες, γιατί θα αναγκάσουν τη διοίκηση να απαντήσει ενιαία αλλά και η νέα προσφυγή που πιθανόν να χρειαστεί, θα μπορεί και αυτή να γίνει και πάλι συλλογικά με ευθύνη της Δ.Ο.Ε. και των Σ.Ε.Π.Ε. Διαφορετικά, οδηγούμαστε στο δρόμο των ατομικών προσφυγών, κάτι που δεν είναι επιλογή του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.  Αυτό που προέχει είναι ο Κλάδος να παραμένει ενωμένος συντεταγμένος σε κάθε βήμα.

-         Για την υλοποίηση της παραπάνω απόφασης θα χρειαστεί κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα, που επιθυμεί να μπει στην συλλογική αίτηση προς τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. και να δώσει τα στοιχεία του στον Σ.Ε.Π.Ε που υπηρετεί αυτή τη στιγμή (όνομα, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ΔΟΥ, φωτοτυπία δελτίου ταυτότητας). Τα Δ.Σ των Σ.Ε.Π.Ε με ευθύνη τους θα συγκεντρώσουν στοιχεία ξεχωριστά για τους νεοδιόριστους του 202ο και ξεχωριστά για αυτούς του 2021 (δίνεται σχετική φόρμα) και σε συνεργασία με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως και κατά τη διαδικασία των αρχικών προσφυγών προς τα Διοικητικά Εφετεία, θα καταθέσουν τις αιτήσεις προς τις ΔΙ.Π.Ε.

-         Τα Δ.Σ. των Σ.Ε.Π.Ε. χρειάζεται να συγκεντρώσουν τα στοιχεία των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23/8 και να τα αποστείλουν στην Ομοσπονδία, για να κινηθούν οι διαδικασίες το συντομότερο.

-         Ταυτόχρονα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις ΔΙ.Π.Ε. Η κατάθεση των συλλογικών αιτήσεων προς τις ΔΙΠΕ θα συνοδευτεί με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις οποίες θα δώσουν το παρόν και τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

-         Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με γνώμονα την ενότητα του Κλάδου και τη μέγιστη δυνατή πίεση προς την Κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. θα αξιοποιήσει όλα τα μέσα, συνδικαλιστικά και νομικά, στον αγώνα απέναντι στην Κυβερνητική αναλγησία και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και θα προχωρήσει και σε όποιες άλλες ενέργειες απαιτηθούν και αποφασιστούν συλλογικά στον κατάλληλο χρόνο.

Για μια ακόμα φορά, καλούμε την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στάσης τους στο θέμα της αξιολόγησης συνολικά με την κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 και την πραγματοποίηση ενός  ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να παραμείνουν συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και την Ομοσπονδία. Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/τριες!

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων


Θέμα: «Να δοθεί το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης σε όσους το επιθυμούν και σε όσους πιθανόν πήραν αλλά όχι στην πρώτη προτίμησή τους, με συνυπολογισμό στα κενά και των νέων οργανικών θέσεων και το ΚΥΣΠΕ να προβεί στην πραγματοποίηση των Μεταθέσεων με βάση τα νέα δεδομένα.»

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας έχοντας ως διαχρονική του θέση το πάγιο αίτημα της σύστασης οργανικών θέσεων για όλα τα διδακτικά αντικείμενα και για όλες τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πάλεψε, από κοινού με ολόκληρο τον κλάδο, για τη σύσταση οργανικών θέσεων για τις ειδικότητες των εκπ/κών της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου εκπ/κών Π. Ε. Κέρκυρας θεωρώντας ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές των Εκπαιδευτικών (μόνιμοι διορισμοί, μεταθέσεις, μετατάξεις και αποσπάσεις) αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν όχι απλά τους ίδιους και τη σταδιοδρομία τους άλλα πάνω απ' όλα την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να προχωρήσει άμεσα στην άρση των αδικιών που προέκυψαν από τις συνεχείς παλινωδίες και καθυστερήσεις σε ό, τι αφορά τη σύσταση των νέων οργανικών θέσεων των ειδικοτήτων, οι οποίες δεν συνυπολογίστηκαν στα κενά βάση των οποίων θα γίνονταν οι μεταθέσεις πλήττοντας την ισονομία μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα ζητούμε να δοθεί το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης σε όσους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων της Π. Ε. το επιθυμούν και σε όσους πιθανόν πήραν αλλά όχι στην πρώτη προτίμησή τους, με συνυπολογισμό στα κενά και των νέων οργανικών θέσεων και το ΚΥΣΠΕ να προβεί στην πραγματοποίηση των Μεταθέσεων με βάση τα νέα δεδομένα.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. και τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας να προβούν στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων.

  

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ


 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 Δευτέρα 29/7/24, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της βουλής, 24ωρη πανυγειονομική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

 

Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον υποκριτικό και παραπλανητικό τίτλο «για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» έρχεται να χτυπήσει τις δημόσιες δομές για την Ψυχική υγεία και την απεξάρτηση.

Όσο αφορά την ψυχική υγεία προβλέπει την κατάργηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και την λειτουργική διασύνδεση όλων των δημόσιων μονάδων ψυχικής υγείας, που τσουβαλιάζονται μαζί με ΜΚΟ, ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς σε ένα φορέα που ονομάζεται «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.).

Στον τομέα της απεξάρτησης, προβλέπει την δημιουργία ενός φορέα (ΕΟΠΑΕ) που θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, και με βάση τον οποίο θα προωθείται «η ενθάρρυνση και ο συντονισμός κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εν γένει εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και εθισμών»Η κύρια «θεραπευτική» πολιτική πρόκειται να είναι απλώς με υποκατάστατα και διαχείριση στο δρόμοΤα «στεγνά» προγράμματα καταργούνται πλήρως. Καταργείται ουσιαστικά η αυτόνομη λειτουργία όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης όπως και η δυνατότητα επιλογής προγράμματος εξάρτησης από τον ίδιο τον εξαρτημένο. Επίσης στοχεύει στο κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.

Το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο ιατρικοποιεί κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβωντα οποία βαφτίζει «παρεκκλίνουσες» συμπεριφορές στοχεύοντας στη δημιουργία «σύγχρονων αναμορφωτηρίων». Ενώ αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως «ανίατη νόσο εγκεφάλου» στοχεύοντας σε προγράμματα μείωσης βλάβης σε κόντρα με τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Με την συγχώνευση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα επισφαλές μέλλον, με την εργασιακή περιπλάνηση ,από την μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «εκτάκτων» υπηρεσιακών αναγκών που μόνο έκτακτες δεν είναι.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης υπηρετούν πλήρως την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης της δημόσιας ψυχικής υγείας και πρόνοιας, ότι ακριβώς δηλαδή εφαρμόζεται στην υγεία συνολικά.

Δομές δημόσιας ψυχικής υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης που δημιουργήθηκαν με τεράστιους αγώνες σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξαρτημένοι, οι ψυχικά νοσούντες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μία βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτικής που εντείνει τους αποκλεισμούς, γεννά διαρκώς νέα αδιέξοδα και στήνει σύγχρονους καιάδες για τους πιο ευάλωτους.

 

          ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·                     Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στελεχωμένες με το απαιτούμενο για τις κοινωνικές ανάγκες μόνιμο προσωπικό

·                     Έξω οι ιδιώτες από το χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

·                     Ενίσχυση των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και των κέντρων πρόληψης

·                     Δημιουργία και ενίσχυση των κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας για παιδιά εφήβους και ενήλικους

 

Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥN ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΜΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

 

Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες και όλων των μαθητών/τριών μας

Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, με νέα εγκύκλιο του Γ.Γ. δίνει το σύνθημα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων συνεχίζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών προσπαθώντας, παράλληλα, να αιφνιδιάσει εκπαιδευτικούς και γονείς. Αποτέλεσμα, η ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024- 2025.

Σε αυτή την κατεύθυνση απορρίπτονται δεκάδες προτάσεις για δημιουργία νέων τμημάτων.

Ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής παρατηρούνται περισσότερες από 80 ανακλήσεις αποφάσεων δημιουργίας τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις (Πειραιάς,  Ανατολική Αττική,  Γ΄ Αθήνας, Α΄ Αθήνας ). Σε σχολεία δηλαδή που το σύνολο  των μαθητών ανά τμήμα αγγίζει το 27, 28 και 29 διατηρούν ένα τμήμα (!), αντί να διχοτομήσουν (2 τμήματα) και ακολούθως προβαίνουν σε εντολές για μετακίνηση μαθητών που ήδη φοιτούν στη σχ. μονάδα όταν ο αριθμός υπερβαίνει το 25 ! Μαθητές που μέχρι χθες πήγαιναν σε ένα σχολείο με τους συμμαθητές τους θα τους αναγκάσουν να αλλάξουν εκπαιδευτικό περιβάλλον για λόγους αδιανόητους παιδαγωγικά.

Στην εγκύκλιο, επίσης, του Γ.Γ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α δεν προβλέπεται (αυθαίρετα)  η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη, και επιπλέον, προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30 (δηλαδή λιγότερο από 15 σε κάθε τμήμα), προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων. Αυτή η απόφαση έρχεται μαζί με αντίστοιχες αποφάσεις για κλείσιμο ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, κατά τις οποίες μετακινούνται μαθητές σε άλλα σχολεία. Όλα τα παραπάνω έχουν στόχο την μείωση των λειτουργούντων τμημάτων και τις περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για την νέα σχολική χρονιά.

Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη και εξοργιστική, καθώς καθιερώνονται πολυπληθή τμήματα, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πληθώρα γνωματεύσεων Παράλληλης Στήριξης και παρακολούθησης σε Τμήματα Ένταξης, με τον εκπαιδευτικό, αντί να ασκεί απρόσκοπτα  το παιδαγωγικό του έργο, να μετατρέπεται σε «παιδοφύλακα», αφού με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατη η ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών/τριών ανάλογα με τις ανάγκες του/της καθενός/μιάς.

Ταυτόχρονα διαλύεται ο προγραμματισμός των σχολείων, που ήδη είχαν λάβει υπόψη τους τις αποφάσεις που ανακαλούνται, ενώ συνεπάγεται και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που πιθανόν θα κριθούν υπεράριθμοι και θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο. Επιπλέον, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας κι άλλες δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για την  μετακίνησή τους.  

Αυτή είναι η «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης που νομοθετούν, με συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων, με κόφτες που στην ουσία μειώνουν θέσεις εργασίας και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στοιβάζοντας τους/τις μαθητές/τριες σε μεγάλα τμήματα.  Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διατυμπανίζει 10.000 διορισμούς, μειώνει θέσεις εργασίας με τις συγχωνεύσεις για να φέρει «στα δικά του μέτρα» τις προσλήψεις και τους διορισμούς.

Αντί το 2024 να συζητάμε πώς οι μαθητές/τριες και ιδιαίτερα αυτοί/ές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες θα έχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης μέσα από την αντίστοιχη αναγκαία εκπαιδευτική παρέμβαση, το Υπουργείο απαντάει ότι αυτή η ανάγκη είναι κόστος που πρέπει να κοπεί.

Αντί να συζητάμε για μαζικές μόνιμες προσλήψεις όλων των αναπληρωτών για να έχουν οι μαθητές όλη την αναγκαία στήριξη σε σταθερή βάση, στο Υπουργείο δημιουργούν κόφτες που μειώνουν τις προσλήψεις.

Αντί να συζητάμε για αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχουμε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αύξησης των μαθητών ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες.

Οι ανάγκες των μαθητών/τριών μας δεν είναι κόστος ! Θα μας βρουν απέναντί τους !

Συσπειρωμένοι στους Συλλόγους, στην Ομοσπονδία, σε συμμαχία με τους γονείς των μαθητών μας δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν ούτε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας ούτε ο παιδαγωγικός μας ρόλος !

 

Απαιτούμε:

·       Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση  τμημάτων.

·       Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις ( διχοτομήσεις -τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).

·       Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

·       Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των συναδέλφων στα ολιγοθέσια σχολεία όπως στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Τμήματα μέχρι 15 νήπια και 2η Νηπιαγωγό σε όσα λειτουργούν με περισσότερα.

·       Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες.

·       Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία, καμιά αναστολή 2ου τμήματος Ένταξης όπου υπήρχε.

               Καλούμε όλους τους Συλλόγους σε συντονισμένη κοινή δράση με τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες Γονέων καθώς και την ΑΣΓΜΕ.

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΔΟΕ: Δικαίωση για τη στάση του Κλάδου. Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Δικαίωση για τη στάση του Κλάδου. Ηχηρό «χαστούκι» για Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακώλυτη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!

 

Με την με αριθμό 1510/2024 απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώνει την Φ.10.1 /1752/6-4-2023 απόφαση της Διευθύντριας της ΔΙ.ΠΕ. Δυτικής Αττικής, με την οποία ανακάλεσε τις διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των συναδέλφων που είχαν διοριστεί το 2020. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, κατά τις οποίες συντεταγμένα έγιναν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια με ευθύνη της Δ.Ο.Ε.

        Το σκεπτικό της απόφασης είναι σαφές και ορίζει ότι όλοι/ες οι συνάδελφοι/ισσες που συμπλήρωσαν τη διετή δόκιμη υπηρεσία πριν την έκδοση της υπ’ αρ. 12980/Ε3/ΥΑ (Φ.Ε.Κ. Β 602/8-2-2023) πρέπει να μονιμοποιηθούν αυτοδικαίως με βάση τα προβλεπόμενα από το άρθρο 40 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, αφού δεν υπήρχε πλαίσιο για την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων σε σύνδεση με την αξιολόγηση, όταν τον Αύγουστο του 2022, ορθά, εκδόθηκαν οι διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησής τους. Δικαιώνεται έτσι η Δ.Ο.Ε. για την απόφασή της να καλέσει τους νεοδιόριστους συναδέλφους του 2020 να προσφύγουν κατά των πράξεων άρσης μονιμοποίησής τους. Παράλληλα δικαιώνεται η, διαχρονική, στάση της Δ.Ο.Ε., που ανέδειξε και στηλίτευσε κάθε περιστατικό αυθαίρετης, αυταρχικής και προφορικής οδηγίας της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. προς τις ΔΙ.ΠΕ., που κινούνταν στην κατεύθυνση του εκφοβισμού και της επιβολής των πολιτικών της επιλογών. 

Είναι φανερό ότι αυτή η απόφαση επιβάλλει, δικαστικά, την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων του 2020 και πολιτικά ανοίγει τον δρόμο για όλους τους νεοδιόριστους συνολικά.  Η απόφαση αυτή αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της Ομοσπονδίας, η οποία έχοντας πλήρη επίγνωση του δυσχερούς νομικού και δικαστικού πεδίου, θα συνεχίσει τον πολιτικοσυνδικαλιστικό αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν καθώς και να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στάσης τους στο θέμα της αξιολόγησης συνολικά με την κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21 και την πραγματοποίηση ενός  ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες να παραμείνουν συσπειρωμένοι στους Σ.Ε.Π.Ε. και την Ομοσπονδία. Με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη θα βγούμε νικητές/ριες! 

 

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Δελτίο τύπου για τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΕΠΕ με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας


Με τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων Στέφανο Πουλημένο συναντήθηκαν σήμερα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, Αντώνης Κουρσάρης, Δημήτρης Γαστεράτος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Λευτέρης Ατσοπάρδης και Κώστας Ίσερης. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπαιδευτικός Ξενοφών Αλαμάνος και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας, Νέας Γενιάς Παντελής Γιαννούλης.

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ ενημέρωσε τον Δήμαρχο για τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα  των σχολικών μονάδων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων σε επίπεδο συντήρησης σχολικών κτιρίων – υποδομών αλλά και λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω της υποχρηματοδότησης που δυσχεραίνουν το καθημερινό εκπαιδευτικό - παιδαγωγικό έργο και κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις κι αιτήματα:

1)          Τον τεχνικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων και των μονίμων εγκαταστάσεων τους από μηχανικούς του Δήμου. Τα σχολεία έχουν να ελεγχθούν πάρα πολλά χρόνια και τα περισσότερα από την κατασκευή τους. Εκκρεμεί η εξαγγελία της προηγούμενης δημοτικής αρχής για προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων σε συνεργασίας με το ΤΕΕ Κέρκυρας. Ορισμός επιτροπής ελέγχου καταλληλότητας όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου (Στατικός έλεγχος κτιρίων, αντισεισμική προστασία, έλεγχος ηλεκτρολογικών-υδραυλικών εγκαταστάσεων, έλεγχος και εγκατάσταση αλεξικέραυνων στα σχολικά κτήρια, περιποίηση και φροντίδα όλων των αύλειων χώρων). Πλήρη και άμεση γραπτή ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, για την πορεία των έργων, τις προγραμματιζόμενες ενέργειες αυτών και τα αναμενόμενα αποτελέσματά τους. Έκδοση οικοδομικών αδειών, μελετών πυρασφάλειας και πρόσθετες ενέργειες – παρεμβάσεις για ασφάλεια συστημάτων θέρμανσης.

2)          Την άμεση επισκευή και συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων και των μονίμων εγκαταστάσεών τους. Άμεση εκπόνηση μελέτης και διεξαγωγή διαγωνισμού για τις  383.000€ για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου εξαιτίας της αδράνειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

3)          Την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της στέγασης των νηπιαγωγείων. Εφτά ολόκληρα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο μεγαλύτερος Δήμος της Κέρκυρας αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, αγνοεί πλήρως τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων και προνηπίων. Γι’ αυτό τον λόγο, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα στις περιοχές που εστιάζεται το πρόβλημα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ανέγερσης των πάνω από 12 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας.  Περισσότερα από 200 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή πάνω από το 30% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 12 κοντέινερ. Συγκεκριμένα λειτουργούν σε κοντέινερ τα Νηπιαγωγεία: 12ο, 4ο, 7ο, 14ο, Ποταμού (2 αίθουσες) και ακόμα 4 αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων (Νηπιαγωγείο Μαντουκίου και Παράρτημα 12ου) και 2 αίθουσες στα Κανάλια. Να δοθούν άμεσες λύσεις συνολικά στο κτιριακό με αξιοποίηση υπαρχουσών δομών αλλά και τοποθέτηση αιθουσών (βαρέως τύπου), ενοικίαση κατάλληλων χώρων, δέσμευση οικοπέδων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων.

4)          Την άμεση λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

5)          Πρόσληψη απαραίτητων τεχνικών/επιστατών για δημιουργία ειδικής τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για τα σχολεία ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα σε επισκευές βλαβών – φθορών καθημερινότητας γιατί η μη άμεση επισκευή τους λόγω έλλειψης τεχνικών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην ασφάλεια των μαθητών. Η υπηρεσία πρασίνου να αναλαμβάνει τις εργασίες καθαρισμού των σχολείων κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και των καλοκαιρινών μηνών και ταυτόχρονα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να αναλαμβάνει τη μυοκτονία και την οφιοαπώθηση.

6)          Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να παραβρίσκονται και να εκτελούν τα καθήκοντά τους κατά την ώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Στην πλειονότητα των σχολείων απασχολείται προσωπικό καθαριότητας με σύμβαση έργου μερικής απασχόλησης και καθαρίζει όλους τους χώρους των σχολείων μετά την λήξη του ωρολογίου προγράμματος μαθημάτων. 

7)          Τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων από τον δημοτικό φωτισμό κατά τις νυκτερινές ώρες για την ασφάλεια σχολείων και κατ’ επέκταση των μαθητών. Τη συνέχιση της συνδρομής του Δήμου ώστε να εξοφληθούν οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η των σχολικών μονάδων οι οποίοι λόγω της υποχρηματοδότησης είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

8)          Την έγκαιρη απόδοση και κατανομή του 100% του ποσού των επιχορηγήσεων  στις σχολικές μονάδες για την κάλυψη των δαπανών των σχολικών μονάδων για την εξασφάλιση της ομαλής κι απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολικών μονάδων με ενίσχυση του έργου των σχολικών επιτροπών χωρίς τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

9)          Τη δημιουργία προγράμματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τα συναρμόδια Υπουργεία για ανέγερση νέων κτιρίων κι αντικατάσταση του απαρχαιωμένου πλέον υλικοτεχνικού - τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων.

10)      Τη δωρεάν ύδρευση των σχολικών μονάδων.

11)      Την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Άμεσα εφικτή η αντικατάσταση των φωτιστικών των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των σχολικών μονάδων με φωτιστικά  led, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

12)      Τη μέριμνα για εγγραφή των παιδιών των εκπαιδευτικών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος, έδωσε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα και τόνισε την εδραίωση μιας καλής συνεργασίας, την ιεράρχηση των αναγκών των σχολικών μονάδων  και τον προγραμματισμό δράσεων. Ενημέρωσε ότι έχει εκπονηθεί μελέτη για επισκευές σε 20 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι για το νέο σχολικό κέντρο στο Κοντόκαλι απαιτείται τελικά μία γεωτεχνική μελέτη για να προχωρήσει το έργο η οποία θα γίνει το προσεχές διάστημα. Συμφωνήθηκε να κατανέμονται τα χρήματα έως 3.000 ευρώ  στα σχολεία και ως 6.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή για επισκευαστικές παρεμβάσεις με βάση την ΚΥΑ 13.172/1995.

Συμφωνήθηκε να εξεταστεί η χωροταξική επικαιροποίηση του μαθητικού δυναμικού στις σχολικές μονάδες με συγκεκριμένο προγραμματισμό για να δοθούν μόνιμες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων εντός των γεωγραφικών τους ορίων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση δημοτικών/δημόσιων ακινήτων, οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων στις περιοχές Κωτσέλα-Κανόνι-Παγκρατέικα. Δήλωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο και ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητας δωρεάν ύδρευσης των σχολείων του Δήμου με τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας, Νέας Γενιάς Παντελής Γιαννούλης δεσμεύτηκε ότι το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής θα λειτουργήσει προς το τέλος του έτους και ότι ήδη έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες σε συγκεκριμένο υπάλληλο για πρώτη φορά. Επίσης ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σύμφωνα με τον σχεδιασμό των προηγούμενων ετών.

Ο Δήμαρχος αναγνωρίζοντας την προσφορά των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και θα διεκδικεί οτιδήποτε συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και του νομικού πλαισίου. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν η συνάντηση να επαναληφθεί  και να υπάρχει η αναγκαία επικοινωνία πάνω στα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των σχολείων του Δήμου.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Απόφαση 93ης Γενικής Συνέλευσης ΔΟΕ για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών

 

Απόφαση 93ης Γενικής Συνέλευσης για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, έχουμε δεχτεί τα τελευταία 13 χρόνια ανελέητη επίθεση κατά των εισοδημάτων και των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας. Μηδενικές αυξήσεις και δραστικές περικοπές δίχως καμία προοπτική ανάκαμψης είναι το σκηνικό που έχει κυριαρχήσει ακόμα και μετά, την υποτιθέμενη, έξοδο από τα μνημόνια.

Η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές όλων των προϊόντων στα ύψη. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, μόνοι, τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα ενοίκια, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ζήτημα, την ανάγκη για  αυξήσεις στους μισθούς μας και στις συντάξιμες αποδοχές και την επιβεβλημένη αποκατάσταση των συντριπτικών μισθολογικών απωλειών μας από το πρώτο μνημόνιο μέχρι και σήμερα, επιχειρεί να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα, δήθεν, αυξήσεων στους μισθούς μας όταν με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Διεκδικούμε:

·       Άμεση αύξηση στους μισθούς μας τουλάχιστον κατά 10%.

·       Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

·       Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

·       Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

·       Επαναφορά 13ου και 14ου  μισθού

·       Διπλασιασμός του επιδόματος παραμεθορίου

·       Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.

·       Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

·       Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

·       Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους

·       Κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα