Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

Επιστολή Διαμαρτυρίας για την Αιφνιδιαστική Παρουσία του Μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ εκλεγμένου με τη ΑΣΕ-ΠΑΜΕ Βουρδουμπά Νίκου στην Κέρκυρα

Κέρκυρα, 7 Απριλίου 2025
Α.Π.:75
ΠΡΟΣ: ΔΟΕ
ΚΟΙΝ: Μέλη ΣΕΠΕ


Θέμα: Επιστολή Διαμαρτυρίας για την Αιφνιδιαστική Παρουσία του Μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ εκλεγμένου με τη ΑΣΕ-ΠΑΜΕ Βουρδουμπά Νίκου στην Κέρκυρα

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας,

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κέρκυρας σχετικά με την αιφνιδιαστική και απροειδοποίητη παρουσία μέλους του Διοικητικού σας Συμβουλίου στην Κέρκυρα, η οποία έλαβε χώρα σήμερα Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 με αφορμή την πραγματοποίηση της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την προετοιμασία της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα μέλος του ανώτατου συνδικαλιστικού μας οργάνου επέλεξε να επισκεφθεί την περιοχή μας χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή πρόσκληση από τον τοπικό μας Σύλλογο. Η απουσία οποιασδήποτε επικοινωνίας υποβαθμίζει τον ρόλο και την αυτονομία του Συλλόγου μας, ο οποίος εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Κέρκυρας και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής μας.

Μια τέτοια ενέργεια, πέραν της έλλειψης στοιχειώδους σεβασμού προς τον τοπικό μας συνδικαλιστικό φορέα, δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με τον σκοπό και τον χαρακτήρα της επίσκεψης. Η απουσία διαλόγου και συνεργασίας με τον τοπικό Σύλλογο υπονομεύει την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που θα έπρεπε να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ της ΔΟΕ και των τοπικών συλλόγων. Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας εδώ και χρόνια έχει αποφασίσει ότι στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που καλεί η ΔΟΕ να διοργανώσουν οι τοπικοί σύλλογοι θα αποστέλλει πρόσκληση στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ να παραστούν αν το αποφασίσει σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. Παρόλο που την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 συνεδρίασε το Δ.Σ. του συλλόγου μας με θέμα την προετοιμασία της απεργίας και την πραγματοποίηση έκτακτης γενικής συνέλευσης καμία παράταξη δεν έθεσε ζήτημα να προσκληθούν μέλη του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Ως εκ τούτου, απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ να μας παράσχει εξηγήσεις για αυτή την αδικαιολόγητη ενέργεια και να διαβεβαιώσει ότι στο μέλλον θα τηρείται η δέουσα διαδικασία ενημέρωσης και συνεργασίας με τους τοπικούς Συλλόγους Εκπαιδευτικών. Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας δεν έστειλε καμία ανακοίνωση για Γενική Συνέλευση, επομένως είμαστε βέβαιοι ότι η Γ.Σ δεν υπάρχει στο ημερολόγιο προσκλήσεων των μελών του Δ.Σ. της ΔΟΕ.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι  επίσκεψη μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ στην περιοχή μας θα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης ή τουλάχιστον σε συνεννόηση με τον Σύλλογό μας,  προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ουσιαστική εκπροσώπηση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας. Επίσης, η αιφνιδιαστική αυτή επίσκεψη δεν επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδιασμού των δράσεων που έχουμε αποφασίσει, όπως επισκέψεις σε σχολεία με το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, συναντήσεις με στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και θεσμικούς παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για ζητήματα της σχολικής στέγης, συνεντεύξεις τύπου για την ανάδειξη των ζητημάτων της εκπαίδευσης, κτλ.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και στην αποκατάσταση της ομαλής συνεργασίας μεταξύ μας, προς όφελος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Δευτέρα 7.4.2025 & ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 9.4.2025

📌Εκτακτη Γενική Συνέλευση

Δευτέρα 7 Απριλίου στις 19:00 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας (Κύπρου 1)

📢ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Προσυγκέντρωση ΣΕΠΕ Κέρκυρας  10:30 στα Γενικά Λύκεια

Απεργιακή Συγκέντρωση 11:00 στο Εργατικό Κέντρο

H 28η Φεβρουαρίου 2025 αποτελεί μια ιστορική μέρα επειδή σηματοδοτεί την ανάταση του λαού και την ανατροπή της προπαγάνδας των κυβερνώντων και της εξουσίας των ΜΜΕ, του κράτους και του κεφαλαίου. Στους δρόμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, που γέμισαν από πεισμωμένους και αποφασισμένους για δικαιοσύνη ανθρώπους, ξαναβρήκε ο λαός τον ρυθμό και την πεποίθησή του διατρανώνοντας την απαίτησή το έγκλημα των Τεμπών να μην κουκουλωθεί και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

Το έγκλημα των Τεμπών συμπυκνώνει τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, που σαρώνουν την ζωή μας και απειλούν την καθημερινότητά μας. Στην ενέργεια, το νερό, την παιδεία και αλλού, οι υπαρκτές ή επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις μεταφέρουν τα κόστη στην κοινωνία και τα κέρδη στους λίγους. Ζούμε από την ίδια την εμπειρία μας το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΚ και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους μικρούς δήμους. Το ζούμε στα δεκάδες προκάτ στην Κέρκυρα, για δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Η κυβέρνηση μετά τις 28 Φεβρουαρίου βρέθηκε σε δεινή θέση, καθώς η αντιπολίτευση, ανύπαρκτη έως τότε, ορθώθηκε από τον ίδιο τον λαό. Έντρομοι οι κυβερνητικοί μηχανισμοί, έβαλαν φρένο ακόμα και στην επίδοση πειθαρχικών, αναμένοντας την επιστροφή στην κανονικότητα. ΜΜΕ, κομματικοί μηχανισμοί, επιτροπές συμβούλων και επικοινωνιολόγων τα έδωσαν όλα για την «επιστροφή στην κανονικότητα», τον αποπροσανατολισμό και τον έλεγχο της λαϊκής οργής. Τεράστιες ευθύνες έχουν όσοι μιλάνε στο όνομα του λαού και των εργαζομένων και την ίδια στιγμή αποτέλεσαν μέρος αυτού του σχεδίου.

Αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη, ούτε στην παιδεία, ούτε στα τρένα. Για να περάσουν στο δημόσιο άμεσα οι σιδηρόδρομοι και να αντιστραφεί το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων. Για αποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες, ασφαλείς, δωρεάν για το λαό. Για αποκλειστικά δημόσιο ενιαίο φορέα για τη σχολική στέγη και κατάργηση της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Από την άλλη μεριά, οι κυβερνώντες αντιμετώπισαν με καταστολή και αυταρχισμό κάθε λαϊκό αγώνα με τελευταίο επεισόδιο το χτύπημα της πανεκπαιδευτικής διαδήλωσης έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Και βέβαια, ενισχύουν με αυξήσεις το βαθύ κράτος, τους ένστολους, ενώ την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε την απόλυτη κοροϊδία με «αυξήσεις»-ψίχουλα οι οποίες στην πραγματικότητα σηματοδοτούν την παραπέρα μείωση του πραγματικού μισθού μας, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά κυρίως το νοίκι, οι φόροι (ΕΝΦΙΑ, κλπ) και οι λογαριασμοί ρεύματος εξανεμίζουν το μισθό μας. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Για τη στήριξη της διαβίωσης των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία των σχολείων απαιτούμε:

ü  Αύξηση των μισθών μας, 1200 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό κλιμάκιο και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα κλιμάκια., κάλυψη των μνημονιακών απωλειών, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους. Αφορολόγητο στα 12.000 €. Αναδρομική επιστροφή του «κλεμμένου» ΜΚ 2016-2017.

ü  Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

ü  Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

ü  Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων.

ü  Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της αξιολόγησης, 4692/2020, 4823/2021, 4547/18 και 4589/19. Όχι στην αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

ü  Να πάρουν πίσω όλες τις διώξεις, παραπομπές σε πειθαρχικά και καθαιρέσεις στελεχών. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.

ü  Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων τύπου PISA.

ü  Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και απαξίωσε δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.

ü  Αντιστεκόμαστε στον προσανατολισμό του σχολείου στην επιφανειακή γνώση, την ημιμάθεια, την αποθέωση των δεξιοτήτων που ενισχύεται με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

ü  Λύση στο κτιριακό πρόβλημα της Κέρκυρας. Ασφαλή και λειτουργικά σχολικά κτίρια.

ü  Μείωση ωραρίου των νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ολιγοθεσίων.

ü  Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων. Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής τους. Δικαίωμα απόσπασης.

ü  Μαζικούς διορισμούς, διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.



ΑΔΕΔΥ για την απεργία της 9ης του Απρίλη

 

https://adedy.gr/anakoinwsiapergia942025/

Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτελεί μια ιστορική στιγμή για το λαϊκό κίνημα. Εκατομμύρια πολίτες, εργαζόμενοι, απήργησαν και διαδήλωσαν σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα απαιτώντας ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό αίτημα, καθώς συμπυκνώνει την απαίτηση, όχι μόνο για τη διαλεύκανση του Εγκλήματος των Τεμπών, το τέλος της συγκάλυψης και την τιμωρία των υπευθύνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, αλλά και την απαίτηση για Κράτος Δικαίου, συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία και εν τέλει εμβάθυνση της Δημοκρατίας.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις, όμως, συμπυκνώνουν και την αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας για τη σκληρή καθημερινότητα. Για την εξωφρενική ακρίβεια που είναι αποτέλεσμα των καρτέλ που αλωνίζουν ανενόχλητα στην ενέργεια αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών απομυζώντας, τα, έτσι κι αλλιώς πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.

Για την εκτόξευση των τιμών στις κατοικίες, ως αποτέλεσμα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης που έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά στεγαστικής κρίσης, με την κυβέρνηση να παραμένει απούσα ή να «επιδοτεί» με τις πολιτικές της την κερδοσκοπία. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων είναι αναγκασμένη να διαθέτει ακόμη και το 50% ή και περισσότερο, των ήδη πενιχρών μισθών για να καλύψει τις ανάγκες στέγασης. Οι εργαζόμενοι/ες στο Δημόσιο, ειδικά αυτοί/ες που καλούνται, όντας πρωτοδιόριστοι, να εργαστούν στις τουριστικές περιοχές, αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να μένουν σε σκηνές, αυτοκίνητα ή να κοιμούνται στο πάτωμα σχολείων.

Στην εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η ακρίβεια συμβάλει και η καθήλωση των μισθών. Στο Δημόσιο, ειδικότερα, οι αυξήσεις στους μισθούς, μετά από δέκα χρόνια καθήλωσης, ήταν 4% πέρυσι και 1% φέτος (από τον Απρίλιο) μεσοσταθμικά. Όταν η εκτίμηση για τις απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της ακρίβειας τα τελευταία 4 χρόνια υπερβαίνουν το 20%.

Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στο Δημόσιο, για πραγματικές αυξήσεις μισθών και επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού η κυβέρνηση απαντά επικαλούμενη τον κοινωνικό αυτοματισμό τη συκοφάντηση των εργαζομένων και με σειρά από ψεύδη.

Ότι, δηλαδή, έχει ήδη δώσει υπέρογκες αυξήσεις, ότι δεν υπάρχουν τα «δημοσιονομικά περιθώρια», ότι θα καταστραφεί η χώρα, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο πλούτο, στα μερίσματα από τα κέρδη, στις μεγάλες κληρονομιές και βέβαια, ενώ συνεχίζεται η αδιαφάνεια και το πάρτι των απευθείας αναθέσεων.

Την ίδια ώρα επιστρατεύει τον αυταρχισμό και την καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, που αποτελεί το μοναδικό αντίβαρο στις εξοντωτικές της πολιτικές. Χιλιάδες εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, βρίσκονται αντιμέτωποι με πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους σε απεργιακή δράση, ενώ συνδικαλίστρια τέθηκε σε δυνητική αργία, με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» για τη συμμετοχή της σε συνδικαλιστική διαμαρτυρία.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο

Την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, συμμετέχουμε όλοι και όλες στην πανεργατική πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις.

Απαιτούμε:

  1. Να παρθούν επιτέλους μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
  2. Να γίνουν άμεσα πραγματικές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο
  3. Να νομοθετήσει η κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ΤΩΡΑ.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Για την απαράδεκτη στάση της Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης Κέρκυρας

Με αίσθημα έντονης ανησυχίας και απογοήτευσης πληροφορηθήκαμε το απαράδεκτο περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ της Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης και των Διευθυντών/ντριών των Δημοτικών Σχολείων του νομού μας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συμμετεχόντων, η Επόπτρια, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, χαρακτήρισε ως «παράνομη» οποιαδήποτε αναφορά στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

Η εν λόγω στάση της Επόπτριας εκλαμβάνεται ως εξαιρετικά προσβλητική και απαξιωτική για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κέρκυρας. Η οικονομική κατάσταση των σχολείων μας, ιδίως μετά την κατάργηση των θεσμικών φορέων που διαχειρίζονταν τα οικονομικά τους, συνιστά ζήτημα καίριας σημασίας, το οποίο επηρεάζει άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η απόπειρα δε φίμωσης του Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Πετριτή και Ειδικού Γραμματέα του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, Κώστα Ίσερη, ο οποίος έθιξε το ζήτημα, καθώς και η απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από αυτό το θέμα από αρμόδιο στέλεχος της εκπαίδευσης, που υποτίθεται ότι επιβλέπει και στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, μπορεί να κριθεί όχι μόνο ως αντιδημοκρατική αλλά και ως επικίνδυνη για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της  ελεύθερης έκφρασης και η ανταλλαγής απόψεων γενικά, αλλά και ειδικότερα σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης αποτελούν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων.

Επιπλέον, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την περιορισμένη προσέγγιση της Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι ζήτημα πολυδιάστατο και δεν εξαντλείται στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη και επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων, την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και ενθαρρυντικού εργασιακού περιβάλλοντος. Η μονοδιάστατη και αποκλειστική επικέντρωση στην αξιολόγηση και μόνο, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι ευρύτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, θέτει σε κίνδυνο την ουσιαστική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Πέραν τούτων, αξιοσημείωτο καθίσταται το γεγονός ότι η Επόπτρια προέβη σε πρωτοφανή «σύσταση» προς τους διευθυντές/ντριες των σχολείων, ήτοι να παρίσταται μάρτυρας(!) κατά την παράδοση εγγράφων στους εκπαιδευτικούς που ασκούν το επίσης Συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην απεργία - αποχή! Δηλαδή «σύσταση», που όχι μόνο αντιβαίνει στην κείμενη νομοθεσία, αλλά αποπειράται να αλλοιώσει βασικές Δημοκρατικές Αρχές, διαβρώνοντας το συναδελφικό και παιδαγωγικό κλίμα στις σχολικές μονάδες.

Η ως άνω «σύσταση» αποκτά ξεχωριστό ειδικό βάρος, δεδομένου ότι η εν λόγω Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης κατέχει πολλαπλούς θεσμικούς ρόλους, όπως η αναπληρώτρια Περιφερειακή Επόπτρια Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και μέλος του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ιονίων Νήσων, γεγονός που αυξάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ένεκα των ανωτέρω:

Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά της Επόπτριας Ποιότητας Εκπαίδευσης.

Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων να λάβει άμεσα θέση για το ζήτημα αυτό και να διασφαλίσει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάσταση της εκπαίδευσης.

Και

με κάθε σεβασμό, σε βάση ευθύνης και αληθείας, ερωτούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης:

  1. Με ποια κριτήρια επελέγη η σχολική σύμβουλος της Ζακύνθου ως Επόπτρια Ποιότητας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, αφήνοντας μάλιστα χωρίς καθημερινή παιδαγωγική καθοδήγηση το νησί της Ζακύνθου; Ποιοι οι λόγοι που δεν επιλέχθηκε κάποιος/α σχολικός σύμβουλος από την Κέρκυρα;
  2. Αρμόζει άραγε -έστω και κατ’ ελάχιστο- οιοδήποτε απαξιωτικό ή προσβλητικό ύφος, εκάστου/ης Επόπτη/ριας Ποιότητας Εκπαίδευσης απέναντι σε Διευθυντές και Διευθύντριες σχολείων;

Σε κάθε περίπτωση,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ & ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε :

Ø  για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ως πολίτες και ως εκπαιδευτικοί

Ø  για την ποιότητα της εκπαίδευσης

Ø  για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Ø  για τη διατήρηση και ενίσχυση  ενός υγιούς και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος των εκπαιδευτικών

Ø  για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων

Ø  για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας, προς όφελος των μαθητών μας και της κοινωνίας της Κέρκυρας


Για τις συνέπειες της κατάργησης των σχολικών επιτροπών

Η απόλυτη εξαθλίωση! Ούτε μπότηδες φέτος!

Τα σχολεία επαίτες για να υλοποιήσουν τα βασικά έθιμα και να επισκεφθούν ένα μουσείο

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κέρκυρας, εκφράζουμε για ακόμα μία φορά την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό μας για μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και στερούν από τους μαθητές μας πολύτιμες εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Καταρχάς, θεωρούμε απαράδεκτη την κατάργηση των σχολικών επιτροπών με τον νόμο 5056/2023 , ενός θεσμού που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της σχολικής κοινότητας, των τοπικών αρχών και της κοινωνίας. Η κατάργηση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων, καθιστώντας δυσχερέστερη την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. Η πρόσφατη κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί ένα καίριο πλήγμα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων μας. Οι σχολικές επιτροπές, μέχρι σήμερα, διαδραμάτιζαν έναν θεμελιώδη ρόλο στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, λειτουργώντας ως ζωτικός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων), των τοπικών αρχών και της ευρύτερης κοινωνίας.

Οι συνέπειες της κατάργησης αυτής είναι πολλαπλές και σοβαρές:

  • Υπονομεύεται η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των σχολείων: Οι σχολικές επιτροπές ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν άμεσα τις τοπικές και ειδικές ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας, από μικροεπισκευές και προμήθεια αναλώσιμων υλικών μέχρι την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Η κατάργησή τους οδηγεί σε γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των καθημερινών ζητημάτων.
  • Αποδυναμώνεται η σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία: Οι επιτροπές αποτελούσαν ένα πλαίσιο ενεργούς συμμετοχής των γονέων και των τοπικών φορέων στη ζωή του σχολείου, ενισχύοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η κατάργησή τους αποδυναμώνει αυτόν τον πολύτιμο δεσμό και ενισχύει τα μονοπρόσωπα όργανα της διοίκησης των Δήμων.
  • Δυσχεραίνεται η δυνατότητα για επιπλέον εκπαιδευτικές δράσεις: Οι σχολικές επιτροπές συχνά αναλάμβαναν πρωτοβουλίες προκειμένου να υποστηρίξουν καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες. Η κατάργησή τους περιορίζει σημαντικά αυτές τις δυνατότητες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών εντάσσεται σε μια ευρύτερη επιδίωξη της κυβέρνησης για μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Η επιχορήγηση προς τα σχολεία μειώθηκε κατά περίπου 50% από το 2010 μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες των σχολικών κτιρίων αυξάνονται λόγω παλαιότητας αλλά και τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, κλπ. Η κυβέρνηση, που μειώνει με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση των σχολείων, επιδιώκει να πετάξει την ευθύνη από πάνω της με το βλέμμα στραμμένο στην αυτοτέλεια της σχολικής μονάδας, που ο Διευθυντής για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες είτε θα απευθύνεται στους γονείς που και πάλι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή και σε χορηγούς, όπως προβλέπεται πλέον και σε νόμο της προηγούμενης Υπ. Παιδείας (ν. 4692/2020 που θεσμοθετεί την αναζήτηση πόρων και χορηγών από τη σχολική μονάδα).

Επιπλέον, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη απόφαση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας να αρνηθεί την παροχή οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης προς Νηπιαγωγείο της Λευκίμμης για την προμήθεια υλικών κατασκευής των παραδοσιακών μπότηδων για το Πάσχα, καθώς και για τη μετακίνηση με λεωφορείο των μαθητών μας σε μουσείο της πόλης.

Η άρνηση αυτή αποτελεί μια βαθιά αντιπαιδαγωγική επιλογή με σοβαρές μαθησιακές επιπτώσεις για τα παιδιά μας. Η κατασκευή των μπότηδων δεν είναι απλώς μια πασχαλινή συνήθεια, αλλά μια βιωματική μαθησιακή δραστηριότητα που συνδέει τα παιδιά με την παράδοση, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία τους. Στερούμενοι αυτή την ευκαιρία, τα παιδιά της Νότιας Κέρκυρας υφίστανται μια άνευ προηγουμένου αδικία σε σχέση με τους συμμαθητές τους από άλλες περιοχές του νησιού.

Αντίστοιχα, η αδυναμία μετακίνησης των μαθητών στο μουσείο της πόλης για μια προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, τους στερεί μια μοναδική ευκαιρία για άμεση επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου τους. Οι μουσειακές επισκέψεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις των μαθητών, καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντές τους.

Η αδιαφορία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για αυτές τις βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι εξοργιστική και αποδεικνύει την έλλειψη κατανόησης για τον ουσιαστικό ρόλο της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών. Η περικοπή αυτών των ζωτικής σημασίας κονδυλίων στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα στα παιδιά μας, υποτιμώντας την αξία της παράδοσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ευρύτερης μάθησης.

Καλούμε τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας να αναθεωρήσει άμεσα τις απαράδεκτες αυτές αποφάσεις και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών για την παροχή μιας ποιοτικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά του νομού μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα παιδιά μας θύματα κοντόφθαλμων οικονομικών αποφάσεων που υποβαθμίζουν την παιδεία και στερούν από τις νέες γενιές πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες. Δεν θα μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια δημόσια εκπαίδευση ποιοτική, δωρεάν και προσβάσιμη σε όλους τους μαθητές του νομού μας. 





Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Στάσεις εργασίας Απριλίου

 

Θέμα: Κήρυξη στάσεων εργασίας μίας (1) ώρας

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύσσει  στάσεις εργασίας μίας (1) ώρας, σε καθημερινή βάση, από την Τρίτη 1 Απριλίου 2025 μέχρι και την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025, καθ’ όλη  τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος, της οποίας μπορούν να κάνουν χρήση οι συνάδελφοι στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η χρήση περισσότερων ωρών, συμπληρωματικά, καλούνται οι Σ.Ε.Π.Ε. να το αποφασίζουν ώστε να καλύπτονται πλήρως οι συνάδελφοι.