Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Για το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας


Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μαθητές/τριες του 3ου Ειδικού Σχολείου Νότιας Κέρκυρας

Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την ίδρυση και την ομαλή λειτουργία του 3ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας προασπίζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των παιδιών της Νότιας Κέρκυρας. Αποτελεί απαράδεκτη και τραγική παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, το γεγονός ότι, 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές/τριες της ειδικής εκπαίδευσης, δεν έχουν αρχίσει την φοίτηση τους, λόγω της αδιαφορίας και της ανεπάρκειας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας. Δυστυχώς, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, το σχολείο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πληθώρα σοβαρών ζητημάτων, τα οποία παρακωλύουν το εκπαιδευτικό έργο και συνιστούν ανίκανη την έναρξη λειτουργίας του σχολείου! Είναι όνειδος για την πολιτεία ενός ευρωπαϊκού κράτους, να επιτρέπει να στερείται από τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, επειδή ο Δήμος δεν έχει μεριμνήσει να παρέχει τα απαραίτητα σε υποδομές και σε οργάνωση. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει στα παιδιά αυτά, όλες τις ευκαιρίες  για να αναπτύξουν τις ικανότητες τους στον ανώτατο δυνατό βαθμό και να επιτύχουν την ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι!

Παρόλο που ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας είναι ενήμερος από την περσινή σχολική χρονιά για την ίδρυση και λειτουργία του σχολείου από τους φορείς της εκπαίδευσης, τα ζητήματα της καταλληλότητας και της ασφάλειας στους χώρους του σχολείου δεν έχουν ακόμα επιλυθεί και καθιστούν επικίνδυνη την λειτουργία του, με τα σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στον προαύλιο χώρο και την είσοδο του σχολείου. Η ασφαλτόστρωση δεν έχει ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν τα αυτοκίνητα, αλλά και το λεωφορείο που θα μεταφέρει τα παιδιά, η περίφραξη είναι ελλιπής και από δύο σημεία τα παιδιά μπορεί να φύγουν και να τρέχουν στα γύρω χωράφια ή να ανεβοκατεβαίνουν τα δεκάδες σκαλιά που οδηγούν στο συστεγαζόμενο Δημοτικό Σχολείο Βραγκανιωτίκων. Επίσης, στο χώρο που θα προαυλίζονται τα παιδιά υπάρχουν μπασκέτες με σκουριασμένες και ακάλυπτες βάσεις, οι οποίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Σημειώνουμε πως στο σχολείο θα φοιτήσουν παιδιά με κινητικά προβλήματα, επομένως ο χώρος οφείλει να διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την κίνησή τους στο χώρο με αμαξίδιο.

Το σχολείο δεν έχει ούτε τον ελάχιστο εξοπλισμό προκειμένου να λειτουργήσει, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όπως εκτυπωτή, υπολογιστές, τάμπλετ και πλαστικοποιητή, όσο και γραφική ύλη, σχολικά βιβλία και παιχνίδια, όπως παζλ, ενσφηνώματα κ.α. για τις τάξεις, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για τις ειδικότητες των εικαστικών και της μουσικής. Επίσης δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τις θεραπείες που πρόκειται να προσφέρονται στους μαθητές, όπως στρώματα, μπάλες, ορθοστάτης, αλλά και αναπηρικό αμαξίδιο για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, ο Δήμος δεν έχει προμηθευτεί ούτε τα βασικά αναλώσιμα, όπως γάντια, μάσκες, υγρά μαντιλάκια, αντισηπτικά, αλλά και νοσηλευτικό κρεβάτι και σχολικό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Όσο και αν προσπαθεί ένας νοήμων νους να δικαιολογήσει την παραπάνω κατάσταση, είναι αδύνατον. Ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους δημότες του και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

·       Γιατί, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 110.000 ευρώ στο ταμείο του Δήμου για τα σχολεία, ο Δήμος δεν διαθέτει το απαραίτητο ποσό για να λειτουργήσει το 3ο Ειδικό Σχολείο; Γιατί ο Δήμος δεν έχει κόψει τα χόρτα ούτε στα Βραγκανιώτικα ούτε σε κανένα άλλο σχολείο, γιατί ακόμα δεν έχει συνδέσει στο δίκτυο ύδρευσης των σχολείων τις δεξαμενές νερού που τοποθετήθηκαν στα σχολεία;

·       Ποιος και γιατί επιλέγει να κυκλοφορεί μια λίστα μέσω facebook(!) με υλικά που χρειάζονται για τη λειτουργία του σχολείου και να ζητά ελεημοσύνες; Τις υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι στα σχολεία θα τις καλύπτουν οι δημότες, οι οποίοι με φιλοτιμία χτυπάνε καθημερινά την πόρτα του σχολείου προσφέροντας υλικά που πληρώνουν από το υστέρημά τους;

·       Γιατί η Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Δήμου, πριν την κατάργησή της στα τέλη Ιουνίου, δεν μοίρασε -ως όφειλε με βάση την κείμενη νομοθεσία- τις 2 δόσεις των λειτουργικών του 2024 στα σχολεία; Γιατί δεν δίνει στα σχολεία χρήματα για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους; Πώς θα πληρωθούν τα ξενόγλωσσα βιβλία των γαλλικών και των γερμανικών για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε και ΣΤ τάξεων;

·       Ποιοι υπεύθυνοι του Δήμου ευθύνονται για αυτή την ντροπιαστική κατάσταση; Εξαιτίας της αδράνειας του Δήμου τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έχει εξασφαλιστεί ούτε καν η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο με τα σχολικά δρομολόγια!

Όλα τα παραπάνω ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις με άμεσες λύσεις.  Κρούουμε τον κώδωνα  του κινδύνου για όλα τα σχολεία του Δήμου Νότιας Κέρκυρας για τις ελλείψεις υλικών καθώς δεν τους έχουν αποδοθεί τα χρήματα για να ξεκινήσουν την σχολική χρονιά, καθώς και για την έλλειψη νερού, η οποία είναι πιθανό να δημιουργήσει σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για «μαθητευόμενους μάγους» στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις!

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Δήμου Νότιας Κέρκυρας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου