Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Η αξιολόγηση δε θα περάσει! Πως προχωράμε τη φετινή σχολική χρονιά.


 

Η αξιολόγηση δε θα περάσει!

Πως προχωράμε τη φετινή σχολική χρονιά.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο σημερινό ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο, με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές να έχουν αφανίσει ολόκληρους νομούς της χώρας  και την πλήρη χρεοκοπία του «επιτελικού κράτους», η συνέχιση της προσπάθειας επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης των νόμων 4692/20 και 4823/21 μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί.

Το εκπαιδευτικό κίνημα, τα τελευταία χρόνια, έδωσε περήφανη απάντηση, απέναντι στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, με την απεργία-αποχή και τα ενιαία κείμενα. Με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα προχωράμε και τη νέα χρονιά. Με ισχυρή εντολή την ομόφωνη απόφαση της 92ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.

  • Για την ατομική αξιολόγηση, είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. (8/2/2023) και επανεπιβεβαιώθηκε, ομόφωνα, από την 92η ΓΣ του κλάδου. Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά. Σε νέες δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή και πρωτοκόλλησή τους, χρειάζεται να προχωρήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσες/όσοι άλλαξαν σχολείο λόγω μετάθεσης, απόσπασης ή νέας τοποθέτησης αναπληρωτών. Επισυνάπτουμε στο τέλος την αντίστοιχη δήλωση. Για τις/τους νεοδιόριστους συναδέλφους επισημαίνουμε ότι η απεργία/αποχή δεν έχει καμία επίπτωση και ιδιαίτερα στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους. Έχουμε παραδείγματα συναδελφισσών που έχουν κάνει απεργία-αποχή και πήραν κανονικά το μισθολογικό τους κλιμάκιο.
  • Για τους μέντορες και τους συντονιστές είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. (10/10/2022). Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά. Σε νέες δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή και πρωτοκόλλησή τους, χρειάζεται να προχωρήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσες/όσοι άλλαξαν σχολείο λόγω μετάθεσης, απόσπασης ή νέας τοποθέτησης αναπληρωτών. Επισυνάπτουμε στο μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την αντίστοιχη δήλωση.
  • Το Δ.Σ. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1οή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 11/9/2023 μέχρι και την Παρασκευή 29/9/2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει και το ολοήμερο  διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της». Πιο απλά, σε περίπτωση που ο αξιολογητής επιμένει να μπει για παρακολούθηση διδασκαλίας στην τάξη, τότε ενεργοποιείται η στάση εργασίας, όχι μόνο για τον/την συνάδελφο αλλά και για τους/τις αλληλέγγυους. Πάντα σε συνεννόηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, οι στάσεις αυτές καλύπτονται οικονομικά από τον Σύλλογο.
  • Για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2023-2024, την ίδια επιτυχημένη μορφή των δύο τελευταίων ετών (στο πνεύμα της απόφασης της 92 ης Γ.Σ. όπως εξειδικεύτηκε με την απόφαση του Δ.Σ.). Δηλαδή με τα ενιαία κείμεναΜέχρι τις 10 Οκτωβρίου πρέπει να γίνουν οι ειδικές συνεδριάσεις στους Συλλόγους Διδασκόντων (ΣΔ). Μέχρι τότε θα μας έχει στείλει τα ενιαία κείμενα η ΔΟΕ, τα οποία καταθέτουμε αυτούσια χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στο ΣΔ. Από τη στιγμή που θα πάρει πλειοψηφία η πρότασή μας, (η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας αποφάσισε πέρσι ενιαία κείμενα), ο/η διευθυντής/ντρια του σχολείου οφείλει να σεβαστεί το αποτέλεσμα, να υπογράψει τα πρακτικά και – εάν το επιθυμεί – να εκφράσει τη διαφωνία του. Δεν θέλουμε να βρεθούμε στη δύσκολη θέση να αντιμετωπίσουμε ξανά φαινόμενα διευθυντών που θεωρώντας ότι διοικούν στράτευμα και όχι σχολική μονάδα, απειλούν, εκβιάζουν, ψεύδονται συστηματικά (αλήθεια, μπορούν να μας αναφέρουν έστω μία περίπτωση συναδέλφων ή σχολείων που διώχθηκαν για αυτές τις επιλογές τους;).
  • Κανένας-καμία δεν καταχωρεί στοιχεία στον ηλεκτρονικό φάκελο αξιολόγησης. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αυτοφακελωθούμε!
  • Κανονισμός λειτουργίας: Πάντοτε, οι Σύλλογοι Διδασκόντων καθορίζουν με εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες τους όρους λειτουργίας των σχολείων τους, στοχεύοντας στην διασφάλιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας  και τον καθορισμό των υποχρεώσεών τους, μέσα από τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού ανάμεσα στα μέλη της. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με αντίστοιχα δημοκρατικά, εσωτερικά πλαίσια λειτουργίας τα οποία δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστική ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων κάθε σχολείου, δεν συναποφασίζουν με τον Δήμο και τον σύλλογο γονέων, δεν απαιτούν την έγκριση κανενός Σχολικού Συμβούλου ή Δ/ντή Π.Ε., δεν αναρτώνται σε ιστοσελίδες και γενικά καμιά σχέση δεν έχουν με την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υ.Α. ούτε με οποιαδήποτε αξιολογική διαδικασία. Επίσης, μετά από μια σειρά άδικων καταγγελιών προς εκπαιδευτικούς που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να υιοθετήσουν την παρακάτω παράγραφο: «Γονέας ο/η οποίος/α επιθυμεί να εκφράσει ένα παράπονο, μια καταγγελία ή μια διαμαρτυρία για εκπαιδευτικό, οφείλει πρώτα να απευθυνθεί στον εκπαιδευτικό και μετά, εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημα στον/στην διευθυντή/διευθύντρια/προϊσταμένη της σχολικής μονάδας».
  • Την εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση καθορίζουν οι Υπουργικές Αποφάσεις: ΦΕΚ 3567, τ. Β΄, 4/8/2021 και ΦΕΚ 3791, τ. Β΄, 13/8/2021 και η εγκύκλιος Αρ.Πρωτ. 103235/ΓΔ4/24-08-2021. Το Δ.Σ του Συλλόγου για άλλη μια φορά καλεί τους συναδέλφους να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούν δίνοντας έμφαση στις μορφωτικές και ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των μαθητών τους αγνοώντας αντιεκπαιδευτικές συστάσεις ή «εντολές». Από πουθενά ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ υποχρέωση να ακολουθήσουμε τα υποδείγματα του ΙΕΠ ή να κάνουμε αναρτήσεις εργασιών, σχεδίων σε ιστοσελίδες σχολείων, αποθετήρια του ΙΕΠ κλπ. Η μόνη μας υποχρέωση είναι να καταγράψουμε σε ένα απλό πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων τους τίτλους των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν, ανά τάξη, το οποίο το στέλνουμε στη Δ/νση της Π.Ε. Κέρκυρας.
  • Στην 3η ζώνη του ολοήμερου, κάτω από τον εύηχο τίτλο «Σχολικοί Μαθητικοί Όμιλοι», όπου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιοι θα διδάσκουν, αφού περιλαμβάνονται πλειάδα αντικειμένων, υπάρχει αναφορά ακόμα και σε αντικείμενα ανακόλουθα με τις ανάγκες των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες, όπως η ρητορική τέχνη, ή ακόμα και ξένα προς τη φύση του σχολείου, όπως η παιδική επιχειρηματικότητα, η πολιτειότητα και η πολιτότητα.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αυτές τις ημέρες, οι σχολικοί σύμβουλοι περιφέρονται στα σχολεία, οργανώνουν παιδαγωγικές συναντήσεις, περιστασιακά κάνουν αναφορές του τύπου «γιατί υποβιβάζετε τους εαυτούς σας με τα ενιαία κείμενα;», υπόσχονται, χαμογελούν, εμφανίζουν ένα προσωπείο που πίσω του, μην έχουμε αυταπάτες, κρύβεται ο αξιολογητής/επιθεωρητής που επιχειρεί να διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις, να προλειάνει το έδαφος, να ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα, δύσκολα βήματα.

Ενημερώνουμε τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους, ότι η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή καμία απολύτως επίπτωση δεν έχει στη μισθολογική τους εξέλιξη.

Δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή στους επίδοξους αξιολογητές. Κρατάμε κλειστές τις πόρτες των τάξεών μας. Δεν συνεργαζόμαστε σε πλαίσιο που περιλαμβάνει οποιαδήποτε εν δυνάμει αξιολογική διαδικασία. Με δυο λόγια: δεν θα βγάλουμε μόνοι/ες μας τα μάτια μας! Δεν αποδεχόμαστε και δεν εφαρμόζουμε καμία αυθαίρετη εντολή, καμία πρακτική που εξευτελίζει την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μας, δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί το σχολείο σε στρατώνας. Υπερασπιζόμαστε με την ενεργή συμμετοχή μας και την ελεύθερη έκφραση της άποψής μας τον Σύλλογο Διδασκόντων ως κύτταρο ενδοσχολικής δημοκρατίας. Για κάθε αυθαιρεσία ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη του ΔΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου