Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τοποθέτηση Προέδρου στην Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ 13.3.2023

Αντώνης Κουρσάρης,
Πρόεδρος ΣΕΠΕ Κέρκυρας

Εκ μέρους του ΣΕΠΕ Κέρκυρας χαιρετίζουμε τις χιλιάδες των εργαζομένων, νεολαίας και του λαού που σμίγουν όλες αυτές τις μέρες σε ένα τεράστιο μέτωπο διαμαρτυρίας και αγωνιστικής διεκδίκησης.

Η λαοπλημμύρα   (νεολαία, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, εργατοϋπάλληλοι) που κατακλύσαμε την προηγούμενη Τετάρτη τους δρόμους της Κέρκυρας (σε ένα ιστορικό και μεγαλειώδες απεργιακό Συλλαλητήριο, τη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων ετών στο οποίο εμείς οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας πρωτοστατήσαμε) όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις  της χώρας φωνάξαμε ότι «ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ, ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».

Οι εικόνες και το σαφές μήνυμα ριζοσπαστισμού από τις μεγάλες αυτές διαδηλώσεις δε μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να διαστρεβλωθεί από την κυβέρνηση και τα συστημικά Μ.Μ.Ε.

Στις 15 του Φλεβάρη είχαμε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων ετών στον κλάδο (82% η συμμετοχή των συναδέλφων στην Κέρκυρα) και μαζικά συλλαλητήρια σε πάνω από 45 πόλεις όλης της χώρας. Ο παλμός, η μαζικότητα και η δυναμική των συγκεντρώσεων αλλά και η συμπόρευση με πλατιά τμήματα των εργαζομένων άλλων κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, δημιουργούν όρους αποφασιστικής σύγκρουσης με την διαχρονική πολιτική της απαξίωσης της εκπαίδευσης.

Στις 15 του Φλεβάρη οι εκπαιδευτικοί δώσαμε ένα από τα καλύτερα μαθήματα. Διδάξαμε αξιοπρέπεια και περηφάνια, δείξαμε πως η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ δεν έχουν τη συγκατάθεσή τους στα σχέδια της κατηγοριοποίησης των σχολείων και του αντιδραστικού ελέγχου των εκπαιδευτικών πιάνοντας το νήμα του αγώνα από τους συναδέλφους τους στην Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Πορτογαλία. Ένα ποτάμι με χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς που ενώθηκε με τους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες, με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, με τα εργατικά σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τις Ενώσεις Γονέων που μας έδωσαν κουράγιο και δύναμη με την παρουσία τους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 
Η επιμόρφωση μετατρέπεται όχι μόνο σε μια διαδικασία τιμωρίας (για τους αξιολογούμενους που θα κριθούν ανεπαρκείς) ή δοκιμασίας (για τους νεοδιόριστους που καλούνται να «επιμορφωθούν» σε απογεύματα, αργίες, Σαββατοκύριακα, Πάσχα, κλπ.), αλλά και σε έναν στυγνό ιδεολογικό μηχανισμό προπαγάνδας, μια διαδικασία συμμόρφωσης με ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο εκπαιδευτικού απλά για να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας άρχισε την αποστολή μηνυμάτων σε νεοδιόριστους συναδέλφους προκειμένου να ξεκινήσουν την ατομική αξιολόγηση.
Οι αξιολογητές ξεκίνησαν την αποστολή μηνυμάτων και τα τηλεφωνήματα για να κλείσουν τα πρώτα ραντεβού.Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τουλάχιστον 9 στους 10 συναδέλφους και συναδέλφισσες της Κέρκυρας συμμετέχουν στην ΑΑ  και κλείνουν την πόρτα  στους αξιολογητές. Τώρα μπορούμε να τους σταματήσουμε γιατί αν οι νεοδιόριστοι μείνουν μόνοι τους και υποχωρήσουν, τότε έρχεται η σειρά όλων μας, και η κυβέρνηση θα έχει στρώσει το δρόμο για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, για το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, για το καθεστώς άνισων αμοιβών στους εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη το ΔΣ της ΔΟΕ να οργανώσει αυτή τη μάχη μέχρι την νίκη και χρειάζεται άμεσα:

-Να προχωρήσει σε συνεργασία με τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. στη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με την αντίσταση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.

-Να καλέσει ενημερωτικές συναντήσεις με νεοδιόριστες/ους για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

-Να προχωρήσει σε συναντήσεις με τις/τους σχολικούς συμβούλους ώστε να ξεκαθαρίσει πως βρίσκονται απέναντι στον κλάδο επιλέγοντας να ακολουθήσουν τη γραμμή του υπουργείου, πως βρίσκονται απέναντι από το σύνολο της κοινωνίας  που, μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αντιλαμβάνεται που οδηγεί η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.

-Να πρωτοστατήσει και με την παρουσία των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ στη στήριξη των συλλόγων και των συναδέλφων που δέχονται τις πρώτες επισκέψεις σχολικών συμβούλων με συγκεντρώσεις, μαζική παρουσία και μπλοκάρισμα.

-Να καλέσει σε γενικευμένες δυναμικές κινητοποιήσεις αποκλεισμών και καταλήψεων στις διευθύνσεις με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των νεοδιόριστων.

-Να καλέσει σε ακύρωση του αντιεπιστημονικού και απαξιωτικού για τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς προγράμματος της εισαγωγικής επιμόρφωσης και σε αποχή/μαζική άρνηση συμμετοχής.

-Να προχωρήσει στην πραγματοποίηση μεγάλης κεντρικής συναυλίας για την Παιδεία την Υγεία και τον Πολιτισμό στην Αθήνα.

-Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ με απεύθυνση στους γονείς και πρόσκληση συμμετοχής των φορέων τους ΑΣΓΜΕ ενώσεις κ.λπ.

-Επαναπροκήρυξη (ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ/πρωτοβάθμια σωματεία) της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τις βγάλει παράνομες. Αν δεν επαναπροκηρύξει η ΔΟΕ, τότε να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

-Κήρυξη νέων στάσεων εργασίας μετά τις 30/3 για την κάλυψη των εκπαιδευτικών,  ώστε να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.

-Προετοιμασία για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων PISA.

-Δημιουργία απεργιακών ταμείων.

ΤΩΡΑ στην εκπαίδευση να δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση, την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους και φοβισμένες/ους αξιολογούμενες/ους.

-Όλοι και όλες στην πανεργατική απεργία στις 16/3 και νέος γύρος ΓΣ για γενίκευση και κλιμάκωση του αγώνα.

Στον δρόμο του οργανωμένου αγώνα με το εργατικό – λαϊκό κίνημα και το  κίνημα της νεολαίας,  συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι, για τη ζωή που μας αξίζει. . .

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου