Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Απάντηση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας στη ΔΟΕ για το ζήτημα της Άμεσης εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στην Κέρκυρα




Κέρκυρα, 18 Ιουλίου 2019
Α.Π.: 87
ΠΡΟΣ: ΔΟΕ

Θέμα: Άμεση εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης στην Κέρκυρα



Αγαπητοί συνάδελφοι, σε απάντηση του 9/17-7-2019 εγγράφου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο ενιαίος δήμος του νησιού της Κέρκυρας πρόκειται να διασπαστεί σε 3 (τρεις) νέους δήμους από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Με βάση τα ήδη εγγραφέντα νήπια και προνήπια (819 συνολικά σε όλο το νησί) φαίνεται ότι ο προγραμματισμός που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται για την παράδοση 9 αιθουσών στον Δήμο Κεντρικής Κερκυρας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των Δημόσιων Νηπιαγωγείων με τμήματα που να έχουν από 22 παιδιά και κάτω, μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες. Συγκεκριμένα:
1. Σε ό,τι αφορά τον νεοσύστατο Δήμο Νότιας Κέρκυρας οι υπάρχουσες υποδομές επαρκούν για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.
2. Σε ό,τι αφορά τον νεοσύστατο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας οι υπάρχουσες υποδομές επαρκούν για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020.
3. Σε ό,τι αφορά τον νεοσύστατο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας (εγγεγραμμένα 412 νήπια και προνήπια) για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών που προκύπτουν μέχρι σήμερα έχουν αναληφθεί οι εξής ενέργειες:
  • Έχει γίνει κατακύρωση σε προμηθευτή (Glassart) και επίκειται η υπογραφή σύμβασης για πέντε (5) προκατασκευασμένες αίθουσες. Αφορά στα νηπιαγωγεία 7ο, 12ο (αντικατάσταση της υπάρχουσας), 14ο και δύο αίθουσες στο νηπιαγωγείο Ποταμού. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με την έναρξη του σχολικού έτους.
  • Επισκευή χώρου τριών (3) αιθουσών σε παραχωρημένο από τον ΟΑΕΔ κτήριο στην περιοχή Κουλίνες. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του επικείμενου σχολικού έτους.
  • Ενοικίαση μίας (1) αίθουσας για την κάλυψη των αναγκών του νηπιαγωγείου Καναλίων. Έχει ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απευθείας μίσθωση και η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του επικείμενου σχολικού έτους.
  • Υπάρχει προγενέστερο εγκεκριμένο αίτημα προς την ΚΤΥΠ για δύο (2) προκατασκευασμένες αίθουσες (μία στην Κεντρική και μία στην Βόρεια Κέρκυρα). Για αυτό, κλιμάκιο της ΚΤΥΠ έχει προβεί πρόσφατα σε αυτοψία και έγκριση της καταλληλότητας των χώρων τοποθέτησης. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του επικείμενου σχολικού έτους.
  • Τέλος, για μακροπρόθεσμες ανάγκες της προσχολικής εκπαίδευσης έχει γίνει συμπληρωματικό αίτημα προς την ΚΤΥΠ για τρεις (3) επιπλέον προκατασκευασμένες αίθουσες για τις οποίες ο Δήμος Κέρκυρας έχει διασφαλίσει ήδη τα οικόπεδα εγκατάστασής τους. Εκκρεμεί η έγκριση του αιτήματος από την ΚΤΥΠ και νέα αυτοψία για επιβεβαίωση της καταλληλότητας των διαθέσιμων οικοπέδων. Αφορά κάλυψη των αναγκών στα νηπιαγωγεία 1ο, Παλαιάς Πόλης και Μαντουκίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.
Συμπερασματικά, λοιπόν, σκεπτόμενοι με βάση τη διαμορφωμένη σημερινή κατάσταση και τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί, εκτιμάμε ότι και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας οι αίθουσες θα επαρκούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Θα ήταν αδιανόητο για την τοπική κοινωνία να έχουν παραδοθεί οι αίθουσες (ακόμα και με μια πιθανή μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών στις αρχές Σεπτέμβρη) και να έχει ανασταλεί η υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, καθώς θα ανατραπεί ο οικογενειακός προγραμματισμός δεκάδων οικογενειών. Επιπρόσθετα, πολλοί εργαζόμενοι γονείς βρεφών θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών ως αρνητική συνέπεια της αναστολής της δίχρονης προσχολικής αγωγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου