Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Για τα προβλήματα στέγασης των σχολικών μονάδων μας


Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας είχε συνάντηση συνεργασίας την Τρίτη 3 Ιουλίου με τους Αντιδημάρχους Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, για να ενημερωθεί και να συζητήσει για τα θέματα:
1. Διαχείριση προϋποθέσεων γενίκευσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής στην πόλη της Κέρκυρας.
2. Επισκευαστικό πρόγραμμα σχολείων για το 2018 - πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ", για τις ανάγκες βελτίωσης των σχολικών μας υποδομών.
Το ΔΣ του συλλόγου εκτιμά ότι:
Συνεχίζεται και σήμερα η διαχρονική πρακτική των δημοτικών αρχών της Κέρκυρας να αντιμετωπίζουν τα θέματα της βασικής εκπαίδευσης χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να εντείνονται και να έχουν αρνητική επίπτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα του τόπου μας.
Οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται σε όλα τα θέματα, η επίκληση γραφειοκρατικών και νομικών εμποδίων, που παραπέμπουν τη λύση κάθε προβλήματος στο μέλλον σε συνδυασμό με την κυβερνητική αδυναμία να καλυφθούν έγκαιρα και ουσιαστικά οι ανάγκες του δημοσίου σχολείου στην Κέρκυρα επιδεινώνουν τα προβλήματα και ήδη καταγράφουν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολύ αρνητικές προϋποθέσεις.
Η ενημέρωση ότι την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών δε θα γίνει κανένα έργο στα σχολεία της Κέρκυρας και ότι ο συντομότερος χρόνος που είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εργολαβίες αποκατάστασης των σοβαρών και επειγόντων προβλημάτων στα σχολεία μας είναι τα τέλη του Νοέμβρη (!), περίοδος λειτουργίας τους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα υπάρξει μια μόνο εργολαβία για όλα τα σχολεία αναδεικνύουν την τραγική κατάσταση που θα αντιμετωπίσει και φέτος η πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Κέρκυρας.
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην εντάξει ούτε ένα σχολείο της Κέρκυρας στο πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης αύλειων χώρων που θα πραγματοποιηθεί σε 18 σχολικά συγκροτήματα (41 σχολεία) της χώρας μας επιβεβαιώνει τη διαχρονική άποψη μας για την εγκατάλειψη του νησιού μας στον τομέα των υποδομών.
Οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και του Δήμου Κέρκυρας για αυτήν την κατάσταση δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Δεν μπορεί η εκπαίδευση να αποτελεί δεύτερη ή συμπληρωματική προτεραιότητα για αυτούς που έχουν την ευθύνη της και με την αδιαφορία ή την πρακτική τους τελματώνουν κάθε προοπτική άρσης των εμποδίων που αντιμετωπίζουμε οι εκπαιδευτικοί στην καθημερινότητά μας στο σχολείο.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευσή μας για την κατάσταση που δημιουργείται, η οποία έχει ως θύματα, κυρίως, τα παιδιά των Κερκυραίων πολιτών. Ήδη με αφορμή τη διαπίστωση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευσή μας καταθέσαμε αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για ενημέρωση για τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν και τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν από το 2011 και μετά.
Καλούμε το δήμαρχο της Κέρκυρας να αναλάβει τις ευθύνες του, να συντονίσει τις τοπικές δυνάμεις για να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο της Κέρκυρας και να προωθηθούν άμεσα τα θέματα που το ταλανίζουν (εφαρμογή δίχρονης, προσχολικής αγωγής, επισκευαστικές ανάγκες σχολείων κ.λπ), ώστε να παρέχεται στα παιδιά του Κερκυραϊκό λαού η εκπαίδευση που δικαιούται.
Είναι μια ώρα ευθύνης για όλους μας.
Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας θα επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στο Δήμο το Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς με αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου