Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με τον Υπουργό ΠαιδείαςΤο Σάββατο 14/10/2017 πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας συνάντηση του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, της ΕΛΜΕ Κέρκυρας και εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων  με τον υπουργό παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Π & Δ Εκπαίδευσης,  οι Δ/ντές Π & Δ Εκπαίδευσης και ο Δήμαρχος της Κέρκυρας.

 Στη συνάντηση, ως ΣΕΠΕ Κέρκυρας, εκθέσαμε στον υπουργό το πρόβλημα της  έλλειψης μόνιμων διορισμών, την ανάγκη για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών καθώς και την ανάγκη εξίσωσης των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. 

Ιδιαίτερα τονίστηκε στον υπουργό η καθυστέρηση των προσλήψεων ειδικοτήτων και  παράλληλης στήριξης. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη διαφοροποίησης των όρων αδειοδότησης για άσκηση ιδιωτικού έργου, προς το ελαστικότερο, για τους αναπληρωτές και τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό. 

Αναδείξαμε, τέλος,  το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε τοπικό επίπεδο, την υποχρηματοδότηση για επισκευαστικές ανάγκες, καθώς και  τις ιδιαίτερες  συνθήκες,  οι οποίες  σε συνδυασμό με την νησιωτικότητα της περιοχής μας,  δημιουργούν ξεχωριστές ανάγκες σε  προσωπικό.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 Παρόλο που ο Υπουργός δέχθηκε αυτή τη φορά να μας συναντήσει, στην ουσία καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε για τα σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν. Μετά το διάλογο διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά ότι παρόλο που ο Υπουργός Παιδείας αποτελεί κεντρικό όργανο εκτελεστικής εξουσίας έχοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες, στην ουσία παραδέχεται ότι όλες οι αποφάσεις (οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα) θα πρέπει να έχουν την έγκριση των θεσμών και της τρόικας.

Ο υπουργός επικαλέστηκε τους θεσμούς τόσο για την αδυναμία μόνιμων διορισμών όσο και για τα δικαιώματα των αναπληρωτών. Σε σχέση με την προσχολική αγωγή δήλωσε ότι από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή όπου το επιτρέπουν οι υποδομές. Δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών. Επίσης, δήλωσε ότι για πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί, οι θεσμοί ζητούν καθολική εφαρμογή της αξιολόγησης και απολύσεις όσων κριθούν ανεπαρκείς. Αναφορικά με τον τρόπο διορισμού, δήλωσε ότι η προϋπηρεσία θα ληφθεί υπόψη και θα ακολουθηθεί ένα μεικτό σύστημα ίσως και με διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Ως Δ.Σ. εκτιμούμε ότι συναντήσεις, όπως αυτή, δίχως ουσιαστικό σχεδιασμό και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κλάδου της εκπαίδευσης και δεν συμβάλλουν στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση.

Μόνο με αγώνες θα κερδίσουμε  αυτά που δικαιούμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου