Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Το 30% των νηπίων και προνηπίων της πόλης και των περιαστικών περιοχών σε κοντέινερ!

 

Με ευθύνη της δημαρχίας Υδραίου πάνω από το 1/3 των νηπίων και προνηπίων της πόλης και των περιαστικών περιοχών σε κοντέινερ!

 

Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ο μεγαλύτερος Δήμος της Κέρκυρας αντί να εξασφαλίζει τους απαραίτητους όρους για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης, αγνοεί πλήρως τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και δε δίνει δεκάρα τσακιστή για τη στέγαση και τη μόρφωση των νηπίων. Γι’ αυτό τον λόγο δεν εξασφάλισε ούτε μία αίθουσα στις περιοχές που εστιάζεται το πρόβλημα και δεν εκπόνησε κανένα πρόγραμμα ανέγερσης των πάνω από 12 αιθουσών που στοιχειωδώς απαιτούνται επιπλέον για τη λειτουργία του δίχρονου νηπιαγωγείου στον Δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας.

Αντίθετα, επιμένει σε ένα σχέδιο που στεγάζει περισσότερα από 200 νήπια και προνήπια της πόλης και των περιαστικών περιοχών χωρίς μόνιμη λύση στέγασης, δηλαδή πάνω από το 30% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων σε 12 κοντέινερ. 

Συγκεκριμένα λειτουργούν σε κοντέινερ τα Νηπιαγωγεία: 12ο, 4ο, 7ο, 14ο, Ποταμού (2 αίθουσες) και ακόμα 4 αίθουσες στον χώρο των Γενικών Λυκείων (Νηπιαγωγείο Μαντουκίου και Παράρτημα 12ου) και 2 αίθουσες στα Κανάλια.

Η κατάσταση είναι τραγική! Ψευτοκατασκευές στις οποίες ανοίγουν τρύπες στο δάπεδο με άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών από τις οποίες μπαίνουν και ποντίκια (Νηπιαγωγείο Ποταμού),  ελαφρού τύπου τσίγκινα κουτιά, τενεκέδες, όπου το  καλοκαίρι γίνονται φούρνοι και τον χειμώνα ψυγεία, χωρίς κεντρική θέρμανση, αποκλειστικά με air condition σε καιρό πανδημίας, χωρίς καλό εξαερισμό, χωρίς μόνωση και φυσικά με πολύ περιορισμένο μέγεθος. Επιπρόσθετα, τις βροχερές ημέρες δεν μπορεί να γίνει μάθημα εξαιτίας του εκκωφαντικού θορύβου στις οροφές, ενώ εξαιτίας της μη πραγματοποίησης κατάλληλων παρεμβάσεων στους αύλειους χώρους παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα με τα νήπια και προνήπια να αποχωρούν στην αγκαλιά των νηπιαγωγών!  Η στέγαση της δίχρονης σε τέτοιες συνθήκες και η αρπαγή των προαυλίων των παιδιών υποβιβάζει ακόμα περισσότερο περιοχές της πόλης της Κέρκυρας (π.χ. 4ο, 7ο, 14ο, Γενικά Λύκεια) όπου τα προαύλια αποτελούν έναν από τους λίγους ζωτικούς χώρους και χάνουν ακόμα κι αυτούς. Η δημοτική αρχή με αυτές τις πολιτικές της επιλογές υποβαθμίζει περισσότερο τα ήδη γεμάτα κτιριακά προβλήματα σχολεία, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια την αδιαφορία του δήμου και τα τελευταία χρόνια βλέπουν τα προαύλια τους να επιτάσσονται για να στοιβαχτούν με κάκιστους όρους τα προνήπια. Τα παιδιά μας, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, αξίζουν χώρους για την εκπαίδευση τους, χώρους διαλείμματος,  ελεύθερους, για να τρέξουν να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν.

Είναι φανερό από τα παραπάνω στοιχεία ότι ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής είναι ολέθριος και επιδεινώνει εξαιρετικά τις συνθήκες της εκπαίδευσης στο νησί μας, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλους δήμους της χώρας οι διαδικασίες σχεδιασμού, χρηματοδότησης, ανέγερσης και παράδοσης νέων διδακτηρίων ολοκληρώνονται σε 3 μόλις χρόνια!

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες.  Είναι σαφές πια ότι στη συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με την Δήμαρχο στις 11.2.2020 η κα Υδραίου διασκέδαζε τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δήθεν υπήρχε διαδικασία σε εξέλιξη για ενοικίαση κτηρίου τεσσάρων (4) αιθουσών στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας. Τελικά, ο περιβόητος «πολιτικός» σχεδιασμός του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής & εκπαίδευσης έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Το στοίβαγμα των παιδιών στα ΠΡΟΚΑΤ δίπλα στα Λύκεια μακριά από τα σπίτια τους. Οι προκατασκευασμένες αίθουσες στον χώρο των Λυκείων δημιουργούν και οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην καρδιά της πόλης, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος να σταθμεύουν εκατοντάδες γονείς καθημερινά για να αφήνουν ή να παραλαμβάνουν τα νήπια και προνήπια. Υπενθυμίζουμε ότι στον ίδιο χώρο λειτουργεί ήδη παιδικός σταθμός!
  2. Τη μίσθωση 2 αιθουσών από τις 6 Ιουλίου 2022 ως υποτιθέμενο παράρτημα του 9ου Νηπιαγωγείου χωρίς όμως να υπάρχουν μαθητές να φοιτήσουν! Παρόλο που οι εγγραφές με βάση την κείμενη νομοθεσία πραγματοποιούνται την Άνοιξη και παρόλο που είχε ολοκληρωθεί η χωροταξική κατανομή των μαθητών από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η δημοτική αρχή προχώρησε στη μίσθωση των αιθουσών χωρίς να ουσιαστικά να καλύπτουν καμία υπάρχουσα ανάγκη!
  3. Το 8ο Νηπιαγωγείο μόνο κατ’ όνομα να ονομάζεται Μαντουκίου καθώς λειτουργεί στα κοντέινερ στα Γενικά Λύκεια εκτός των γεωγραφικών ορίων της περιοχής του Μαντουκίου, ενώ η πρόθεση της Εντεταλμένης για ζητήματα Παιδείας να στείλει τους μισούς μαθητές του στο παράρτημα του 9ου μόνο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει. Επιπρόσθετα, το 12ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας είναι το μοναδικό σχολείο του ελλαδικού χώρου το οποίο στεγάζεται σε κοντέινερ και η έδρα (εδώ και 12 χρόνια στον αύλειο χώρο του 12 δημοτικού σχολείου) και το παράρτημα (στον χώρο των Γενικών Λυκείων) μακριά από την περιοχή που εξυπηρετεί.
  4. Την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ στον αύλειο χώρο του Δ.Σ. Σπαρτύλα χωρίς φυσικά να εξυπηρετεί τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής (αληθεύει ότι η χρηματοδότησή του ήταν από το κονδύλι για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής και επομένως η προμήθεια είναι μη νόμιμη;) Μάλιστα η δημοτική αρχή κατεδάφισε αυθαίρετα τις τουαλέτες των μαθητών και εδώ και 2 χρόνια έχουν τοποθετηθεί εξωτερικές χημικές τουαλέτες συνδεμένες με το αποχετευτικό δίκτυο! 

Είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι η δημαρχία Υδραίου υπολόγισε με τη μεζούρα τα τετραγωνικά μέτρα για κάθε παιδί, λες και τα παιδιά παραμένουν καθηλωμένα σε ένα σημείο και γυρνούν γύρω από τον εαυτό τους. Η επιλογή αυτή δείχνει ότι αδιαφορεί εντελώς για τις συνθήκες της σχολικής ζωής των μαθητών. Πρέπει να εξευρεθούν επιτέλους μόνιμες λύσεις για τη στέγαση των νηπίων, καθώς οι αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ έχουν τετραετή διάρκεια χρήσης βάση του νόμου. Επιπρόσθετα, απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης με την τοποθέτηση προκατασκευασμένων αιθουσών στους αύλειους χώρους των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι αποτελούν ζωτικό χώρο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά της Κέρκυρας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Δεν θα ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση και χλευασμό. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες χώρων και χρόνου. Υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή της δημαρχίας Υδραίου να μη δώσει και να μη διεκδικήσει κονδύλια για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής ή να μην παραχωρήσει άλλους χώρους.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

  • Την ακύρωση της πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής για τη χρήση κοντέινερ ως σχολική στέγη. Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής κι εκπαίδευσης σε κατάλληλους χώρους. Απαιτούμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για να δοθούν μόνιμες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων εντός των γεωγραφικών τους ορίων με ενοικίαση κατάλληλων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση δημοτικών/δημόσιων ακινήτων, οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Να βρεθούν άμεσα μόνιμες λύσεις στέγασης των νηπιαγωγείων!
  • Παρακαλούμε να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα των σχολικών υποδομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να δοθούν προς χρήση των νηπιαγωγείων άλλοι κατάλληλοι χώροι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας με τον κατάλληλο επανασχεδιασμό χρήσης όλων των υπαρχουσών υποδομών του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας που μπορούν να λειτουργήσουν ως διδακτήρια!















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου