Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥΜέρος του γενικότερου σχεδιασμού της καταστολής και τρομοκράτησης του φοιτητικού – λαϊκού κινήματος αποτελεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και η εισβολή της αστυνομίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η προσαγωγή των 29 φοιτητών. Ήταν κίνηση που ήθελε να σπείρει τον φόβο στην νεολαία.
Η βία και η τρομοκρατία είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί το καπιταλιστικό σύστημα είτε για να προασπίσει τα συμφέροντά του απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών και γενικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος, είτε για να επιβάλει κάθε φορά νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Τα παραδείγματα καταστολής μέσα στην ιστορία των εργατικών αγώνων είναι πάρα πολλά όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο (ξυλοδαρμοί – επίταξη ναυτεργατών, ξυλοδαρμοί συνταξιούχων, σπάσιμο της απεργίας των χαλυβουργών με τα ΜΑΤ, επίθεση με πλαστικές σφαίρες κατά των Ισπανών ανθρακωρύχων, δολοφονία από τις δυνάμεις της αστυνομίας δεκάδων εργατών σε απεργία στη Ν. Αφρική κ.α.). Από την άλλη οι αγώνες συκοφαντούνται και λοιδορούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους συνεργάτες τους ενώ οι 9 στις 10 απεργίες χαρακτηρίζονται από τα δικαστήρια παράνομες. Χαρακτηριστική είναι τις τελευταίες μέρες η πολυμέτωπη επίθεση στην απεργία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.
Η τρομοκρατία όμως δεν ασκείται μόνο από το κράτος. Σε αγαστή συνεργασία με αυτό η τρομοκρατία και οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στους χώρους δουλειάς. Και εδώ τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Εκβιασμοί, απολύσεις για συμμετοχή σε απεργία ή κινητοποιήσεις, υπογραφή ατομικών συμβάσεων, απλήρωτη εργασία, υποχρεωτική και τσάμπα υπερωριακή απασχόληση κ.α.
Η καταστολή και η βία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αποτελεί την επίσημη πολιτική της ΕΕ, προκειμένου αυτή να θωρακίσει το καπιταλιστικό σύστημα και τα συμφέρονται των μονοπωλίων. Εκπαιδεύουν ειδικά σώματα σε στρατό και αστυνομία για την αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων (Ευρωπολ, Ευρωστρατός κτλ) ενώ σε συνεργασία και με το ΝΑΤΟ φτάνουν μέχρι και τις ανοιχτές πολεμικές επεμβάσεις όταν διακρίνουν ότι πλήττονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Η βία και η τρομοκρατία είναι σύμφυτη με την εκμετάλλευση των λαών. Ασκείται στους μετανάστες που φεύγουν κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους λόγω πολέμων ή εξαθλίωσης. Ασκείται από την φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που ενώ σήμερα έχει αναγάγει ως κύριο εχθρό τους «κακούς ξένους», στο μέλλον θα βρεθεί απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ασκείται από το επίσημο κράτος όταν δεν μπορεί με άλλους τρόπους να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική του και οξύνονται σε περιόδους καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ασκείται από το κράτος όταν χρησιμοποιούνται διάφορες ύποπτες ενέργειες (γκαζάκια, βόμβα στο Mall κτλ) με σκοπό την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής σε βάρος των αγώνων και των δικαιωμάτων του λαού.
Θέλουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, της νεολαίας, των λαϊκών στρωμάτων. Τρέμουν μήπως η οργή και η αγανάκτηση μετατραπούν σε μαζικούς – ριζοσπαστικούς αγώνες που θα αμφισβητούν την εξουσία τους.
Είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί η επιδίωξη να ενοχοποιηθεί η ταξική πάλη, η πολιτική θέση και δράση, καθώς και η μαζική αγωνιστική δράση που στρέφεται κατά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, κατά του καπιταλισμού.
Ο αγώνας κατά της βίας και της τρομοκρατίας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει, πέρα από την καταδίκη, να στοχεύει και στις αιτίες που αναπαράγουν αυτά τα φαινόμενα που δεν είναι άλλες από τις νομοτέλειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης με μονόδρομο την ανατροπή του.
• Να μην καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.
• Να καταδικαστεί η κρατική καταστολή και η εργοδοτική τρομοκρατία.
Ο λαός έχει τη δύναμη και την ικανότητα να βάλει φραγμό και να ματαιώσει κάθε αντιλαϊκό σχέδιο.
Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στο πανκερκυραϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη 31 Γενάρη με προσυγκέντρωση 18.00 στον προαύλιο χώρο του τμήματος Ιστορίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου